Jump to content

Régóta várt intézkedés - minek az áfája csökkenhet jövőre?

2016. 04. 15. 10:22

Régóta szorgalmazzák a szakértők és az érdekvédelmi szervezetek az általános forgalmi adó csökkentését az élelmiszeriparban. A jövő évi költségvetés tervezetének benyújtásánál most Varga Mihály bejelentette, hogy öt százalékra csökkenhet a baromfi, a tej és a tojás áfája, de kevesebb áfát fizetnek majd az éttermek is, valamint várhatóan az internetszolgáltatás áfája is csökken.

Egyelőre még csak tervezetként létezik a 2017-es büdzsé, amelynek fő újdonságait Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mutatta be szerdán. A tervezetet jelenleg a Költségvetési Tanács véleményezi, ezután kerülhet sor a hivatalos büdzsé benyújtására az Országgyűlés elé. Annyi azonban már most napvilágot látott, hogy több termékkörben illetve szolgáltatás esetén jelentős adócsökkenést hoz a 2017-es év: Varga Mihály az alapvető élelmiszerek közül a baromfit, a tejet és a tojást nevezte meg, ahol 5 százalékra csökken az általános forgalmi adó (áfa).  Mint ismert, az alapvető élelmiszerek között az idén januártól a sertéshús áfáját mérsékelték 27 százalékról 5 százalékra. A mostani bejelentés szerint a tejnél 18 százalékról, a tojásnál és a baromfitermékeknél 27 százalékról csökkenhet az adókulcs 5 százalékra.

Külön ünnepelhet a vendéglátás is, ahol jövőre a mostani 27-ről 18 százalékra, majd 2018-ra öt százalékra mérséklődhet az áfa, valamint felröppentek a hírek az internetszolgáltatás adójának csökkentéséről is: ebben az esetben jövőre szintén 5 százalékos lenne az áfatartam.

Nehéz világ jön a trükközőkre

Varga Mihály szerint az áfacsökkentéseket részben további gazdaságfehérítő intézkedésekből finanszírozzák majd, így például az online kassza rendszer kiterjesztésével (amelyről itt olvashat részleteket), az EKAER-rendszer tovább fejlesztésével (amely így képessé válik a menet közbeni súlyellenőrzésre, illetve a központi e-számla rendszer kiépítésével. Ez utóbbi intézkedés lesz várhatóan a legnagyobb hatással a vállalkozásokra: a kormányzati szándék szerint az adóalanyok közötti ügyletekről készített, 100 ezer forint áfa tartalmat meghaladó számlák esetében, a pénztárgépekhez hasonlóan, az adóhatóság azonnali online adatot fog kérni a számla kiállítójától. Az intézkedés minden magyar gazdálkodót érinteni fog.

Az adatkérést az indokolja, hogy a NAV véleménye szerint a rendszerből nyert operatív adatokkal sikeresebben lépne fel a fekete gazdaság szereplőivel szemben. Az elképzelések szerint a kisebb vállalkozások ingyenes számlázó programot kapnának. Fenntartanák viszont a kézzel kiállítható tömbös számlát is, de azokról utólag adatot kellene szolgáltatni a hatóság felé.

(Forrás: piacesprofit.hu /Kép forrása: FreeDigitalPhotos)