Jump to content

Ez a 10 leggazdagabb fociklub jelenleg a világon

2016. 04. 25. 17:42

A Football Money League elemzésében összeszedte a tavalyi szezon legnagyobb bevételeit elérő futballklubokat a világon. Talán nem meglepő, hogy a listában többségben vannak az angol klubok, de a legtöbb pénzt tavaly egy spanyol focicsapat szedte össze. A tízes lista alja is már 324 millió eurótól indul, a leggazdagabb klub pedig összesen 577 millió eurót zsebelt be. Melyik klubra tippel?

10. Juventus, Olaszország, 324 millió euró

A 324 millió eurós bevételt elérő csapatot még 1897-ben alapította pár torinói fiatal, azóta pedig az egyik legnépszerűbb focicsapattá vált nemcsak Olaszországban, hanem a világon is. 12 milliós szurkolói táborával a csapat a teljes olasz szurkolói bázis 29%-át tudhatja magáénak.

9. Liverpool, Egyesült Királyság, 392 millió euró

Az elmúlt pár szezon felemás eredményei ellenére sem csökkent a Liverpool szurkolók bizalma, ennek egyik oka az új edző, Jürgen Kloppnak a csapathoz érkezése. A Liverpool most nagy esélyekkel küzd az Európa Liga győztese címért, ráadásul több amerikai befektető érdeklődését is felkeltette. Jelenleg a Fenway Sports Group tulajdonában van a csapat, amely egyébként a Boston Red Sox baseball csapat tulajdonosa is.

8. Chelsea, Egyesült Királyság, 420 millió euró

A londoni klubnak meglehetősen balszerencsés szezonja volt, amelyek után a csapat edzőjét, Jose Mourinhót is menesztették. A bevételeire azonban nem panaszkodhat a csapat, ezt persze a Premier League trófeája is megkoronázta tavaly. Az orosz milliárdos, Roman Abramovich 2003-ban vette meg a klubot, úgy tűnik elégedett a csapat teljesítményével, miután azóta sem vált meg befektetésétől.

7. Arsenal, Egyesült Királyság, 436 millió euró

A szintén londoni klub Arsenal dicsekedhet az ötödik legnagyobb szurkolói táborral a közösségi médiában a világon, a Forbes a klub értékét 1,3 milliárd dollárra becsli. A csapat sikereinek többségét Arsene Wenger vezetőedzőhöz kötik, aki már két évtizede áll a klub szolgálatában.

6. Manchester City, Egyesült Királyság, 464 millió euró

A 2012-es és 2014-es Premier League-győztes klubot az Abu Dhabi United Group birtokolja, amelynek nem titkolt célja a csapatot Európa legnagyobbjai közé emelni. A City 464 milliós eurós tavalyi bevétele a 6. helyre elég a legnagyobb bevételű tíz csapat között.

5. Bayern München, Németország, 474 millió euró

Ugyan a tavalyi harmadik helyről az ötödikre csúsztak vissza, a 474 milliós bevétellel azért így sem panaszkodhat a bajor csapat. A meccsnapi bevételek 89,8 millió euróra nőttek, miután a meccseket látogató nézők száma is közel 73 ezerre emelkedett, utóbbi annak is köszönhető, hogy nemrég döntöttek arról, hogy a csapat stadionjában, az Allianz Arénában a férőhelyek számát 75 ezer fölé emelik.

4. Paris Saint-Germain, Franciaország, 481 millió euró

A világ egyik legvagyonosabb csapata a Qatar Investment Authority kezében van, amely mintegy 340 millió dollárt fektetett a klubba 2012 óta. Ebbe belefért a világ legdrágább játékosai közül többnek is a megvétele, a márkaépítés és mindezzel nem utolsó sorban a jó szereplés elérése is.

3. Manchester United, Egyesült Királyság, 520 millió euró

A szurkolók talán hiányolják az Alex Ferguson-féle diadalittas időket, a klub mégis a legnagyobb bevétellel rendelkező brit focicsapat volt a 2014/15-ös szezonban. Ráadásul azon kevés futballcsapat egyike, amelynek részvényei tőzsdén forognak, ez esetben a New York-i tőzsdén 2012 óta.

2. FC Barcelona, Spanyolország, 561 millió euró

A Barca a mostani 2. helyezéssel két helyet javított a tavalyi listához képest, a tavalyi szezonban összesen 561 millió eurós bevételre tett szert. Érdekes egyébként a csapat tulajdonlási filozófiája is: a Barcában ugyanis nem szerezhetsz részesedést, csak tagságot. A csapatnak jelenleg 140 ezer tagja van.

1. Real Madrid, Spanyolország, 577 millió euró

A legtöbb pénzt kereső csapat a tavalyi szezonban a Real Madrid lett, 577 millió eurós bevétellel. A Realnál játszik több is a világ legdrágább focistái közül, és szerencsére nincs is probléma a bérek kifizetésével, miután a jegy- és mezértékesítés, valamint a közvetítési jogok is szép bevételeket hoznak a csapatnak.