Jump to content

Péntektől ötvenezres bírságot kaphatsz e-cigizésért

2016. 05. 17. 17:51

Péntektől húszezertől ötvenezer forintig terjedő bírságra számíthatnak azok, akik a munkahelyükön vagy például játszótereken szívnak e-cigit - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

A közlemény szerint tilos lesz elektronikus cigarettát és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és azok ötméteres körzetében.

Az ÁNTSZ szerint a nikotinfogyasztás visszaszorítása miatt van szükség a szigorúbb szabályokra. A szervezet szerint a fiatalok kevésbé vannak tudatában az e-cigaretta egészségkárosító hatásainak.

Felmérések szerint Magyarországon a 2012-es 2,9 százalékról 2013-ra 4 százalékra nőtt az olyan e-cigit használó fiatalok száma, akik a hagyományos cigit soha nem is próbálták ki.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerint az e-cigaretta nem biztonságos, mert ismert összetevői között bizonyítottan egészségkárosító anyagok vannak, arra viszont nincs bizonyíték, hogy hatásosan segítene leszokni a dohányzásról. Alkalmazása ugyan csökkentheti a megvonási tüneteket, de inkább fenntartja, sőt fokozhatja is a nikotinfüggőséget, mintsem megszünteti azt.

Magyarországon kívül számos másik ország is szabályozza az elektronikus cigaretta használatát. Ausztriában, Belgiumban, Cipruson, Luxemburgban, Lettországban, Izlandon, Litvániában, Portugáliában Lengyelországban és Szlovákiában tilos a zárt légterű közterületeken használni, Dánia és Észtország pedig ott tiltja az elektronikus eszközök használatát, ahol gyerekek jelenléte jellemző. Norvégiában és Törökországban betiltották az e-cigaretta forgalmazását, az Egyesült Államokban pedig azzal 18 év alattiakat nem szolgálnak ki - olvasható a közleményben.

(Forrás: penzcentrum.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)