Jump to content

Adóbevallás: hiába ma van a határidő, nem kell rohanni

2016. 05. 20. 19:07

Az utolsó rohamra készülnek az adóhivatalnál az idén: ma éjfélkor lejár a személyijövedelemadó-bevallások leadásának május 20-i határideje. Tegnap a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) azt mondták, hogy még 1,5 milliót várnak. Ebből persze 700 ezer a munkáltatóktól jön (később), míg az ívek egy része a postán vagy feldolgozás alatt is lehet, tehát a maradék 800 ezernél kevesebben fognak az adópapírokkal sorban állni.

Igaz, most akkor sem történik semmi, ha az adózó később adja le a bevallását, hiszen – mint a Világgazdaság kérdésére válaszolva Tamásné Czinege Csilla, a hatóság adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta – csak emiatt már nem büntethetnek. Január elseje óta a bevallással megcsúszó adózókat a hatóság először felszólítja a kötelezettség teljesítésére, büntetés akkor jár, ha ezután se tesznek eleget ennek. Az egyetlen következmény, hogy azoknak, akik késve adják le a bevallást – vagy késve fizetik be az esetlegesen még lerovandó adót –, nem lesz joguk az egy százalékról rendelkezni, az általuk kiválasztott civilszervezet és/vagy egyház tehát nem kapja meg a pénzt. Ez azonban sokaknak nem jelent motivációt, hiszen az egy százalékról csak alig több mint 2,2 millióan nyilatkoznak, feleannyian, mint tehetnék.

A hatóság szerint jövőre minden másként lesz, hiszen akkor már 4 millió bevallást ők töltenek ki. Igaz, ehhez tovább kell még hangolni az adózás rendjéről szóló törvényt. A cél, hogy az adózóknak – az ügyfélkapus bejelentkezés után – elegendő legyen elektronikusan rábólintani a NAV által kitöltött bevallásra. Ez ellen szól, hogy az adóhatóság készítette bevallások nem túl népszerűek (alig 183 ezren választották az adónyilatkozatot a lehetséges másfél millióból), és az elektronikus se terjed igazán.

(Forrás: vg.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)