Jump to content

Nem kapsz több pénzt, de tovább lehetsz otthon a beteg gyerekkel

2016. 05. 23. 08:41

Kétszeresére növekedhet a 3 és 12 év közötti gyermekek után igénybe vehető gyermekápolási táppénz napjainak száma. Egy óvodás gyerekkel akár évi 84 napot is otthon lehetnének a szülők - írja a Magyar Nemzet.

Egy felmérés szerint egyedül hagyják otthon a hét éven aluli gyermekek 7, a 8 és 12 év közöttiek 10 százalékát, amikor beteg. A táppénz napi összege viszont nem nő, így kérdés, hogy valóban áttörést hoz-e a változtatás. Sokan pont azért nem maradnak otthon a beteg gyerekkel, mert nem engedhetik maguknak, hogy elveszítsék fizetésük felét.

Az egészségbiztosítási törvény módosításának tervezete szerint a jövőben a 3 és 6 év közötti beteg gyermekek után mindkét szülőnek fejenként 42, egyedülálló szülőnek 84 naptári napon át jár majd a gyermekápolási táppénz.

Az egyedülálló szülőket eddig is közel háromhavi táppénz illette meg, a családosokat ugyanakkor csak feleannyi, összesen 42 nap. Ha elfogadják a módosítást, akkor mindkét szülő egyaránt 42 nap táppénzt igényelhet, ha pedig több gyermeke van, akkor ennek a többszörösét.

A hatévesnél idősebb, de tizenkét évesnél fiatalabb gyermekek esetében is hasonló változtatás lesz: esetükben gyermekenként mindkét szülőnek fejenként 14 nap jár majd az eddigi, összesen két hét helyett. Az egyedülálló szülő továbbra is egymagában 28 naptári napon át lesz jogosult az ellátásra.

(Forrás: penzcentrum.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)