Jump to content

A magyar fiatalok szerint ez a belépő a sikeres életbe

2016. 06. 01. 21:11

Sok fiatal képzeli el a jövőjét más országban, és már egyre több középiskolás elgondolkodik a külföldi továbbtanulás lehetőségén. De mik a legfőbb érveik? Mely célpontok a legvonzóbbak? Mennyire lát reálisan a magyar középiskolás?

A megkérdezett középiskolásoknak több, mint a kétharmada elsősorban a nyelvtanulás miatt választana külföldi egyetemet - derül ki egy budapesti székhelyű amerikai egyetem, a McDaniel College Budapest kutatócsoportjának felméréséből. Arra nem tértek ki, hogy az idegennyelv-ismeretet azért tartják fontosnak, hogy jobban érvényesüljenek a magyar munkaerőpiacon, vagy azért, hogy külföldön vállaljanak majd munkát.

\"\"

A második legfontosabb szempontként a diákok 60 százaléka azt jelölte meg, hogy az új közeg, a más kultúra, az emberek megismerése miatt csábító a külföldi továbbtanulás. Válaszaik szerint a kalandvágy sem utolsó szempont.

A tengeren túli a legértékesebb?

A leg-, vagy a második legértékesebbnek az amerikai diplomát tartja a megkérdezettek háromnegyede, és
a nyugat-európai diplomát gondolják a leghasznosabbnak.

Ehhez képest a magyar és az ázsiai országokban szerzett diplomát jóval értéktelenebbnek gondolják.

A magyar fiatalok legszívesebben Angliában, azon belül is Londonban, az Egyesült Államokban, Németországban és Ausztriában tanulnának. De egyre többen tartják vonzónak a holland, dán, svájci, és svéd egyetemeket is.

Azért drága ne legyen!

Annak ellenére, hogy a legtöbben nyugati egyetemre mennének, nemigen nyúlnának mélyen a zsebükbe. A legtöbb fiatal félévente 2-300 ezer forintot szánna külföldi tandíjra, ez viszont elég messze áll a valóságtól. De még
az 5-600 ezer forintos külföldi tandíjjal is erősen alálőttek a valós áraknak a diákok.

Mindezt nem lehet kizárólag a tájékozatlanság számlájára írni, mivel a magyar átlagkereset erősen elmarad a nyugati fizetésektől, nem csoda, hogy a magyar fiatalok nem szeretnének, vagy nem is tudnak többet költeni tandíjra.

Viszont az is tény, hogy nem sok információt kapnak a fiatalok a külföldi továbbtanulási és ösztöndíj lehetőségekről.
Itthon sem reménytelen

A felmérést készítő kutatócsoport szerint, ha megnézzük, hogy a középiskolások nagy részét a nyelvtanulás és a kulturális érdeklődés vágya hajtaná külföldre, akkor a magyar intézmények helyzete sem reménytelen. Ugyanis egyre több helyen tartanak angol nyelven órákat, és sok külföldi diák is tanul a magyar egyetemeken.

(Forrás: penzcentrum.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)