Jump to content

Bebizonyították, hogy nem a fizetés dönti el, hogyan dolgozunk

2016. 06. 20. 18:53

A vezetők személyisége és tehetsége fontosabb egy bank kockázatvállalásának kialakításában, mint az, hogy mennyit keresnek vagy mekkora bónuszokkal motiválják őket - derítette ki egy friss tanulmány több mint 1500 amerikai banki felsővezető elemzése során a Financial Times szerint.

A javadalmazás csak legfeljebb 4 százalékban magyarázza a bankárok azonos szituációkban mutatott magatartását. Más tényezők, mint a képzettség és a kor is kevesebb mint 5 százalékban befolyásolta ezt - mutatja az amerikai, német és amerikai kutatók által elvégzett elemzés.

Ezzel szemben találtak olyan tényezőt a 165 tőzsdén jegyzett amerikai bank 1992 és 2010 közötti adataiban, ami jelentősen befolyásolta a bankok teljesítményét: a "stílus", vagyis a bankárok személyisége, tehetsége és munkaetikája 72 százalékos arányban befolyásolta a bankok üzleti magatartása közötti eltéréseket.

A tanulmány eredményei alapján kétséges, hogy a politika sikereket érhet, amikor a bankárok bónuszának és javadalmazásának korlátozásával akarja megakadályozni a 2008-2009-es válság megismétlődéséhez vezető kockázatvállalást. A tanulmány szerint ezeknek a törekvéseknek csak mérsékelt hatásuk van a bankok kockázatvállalására.

A kutatóknak végül hat kategóriába sikerült besorolniuk a vezetőket:

  • agresszív innovátorok,
  • óvatos innovátorok,
  • agresszív tradicionalisták,
  • óvatos tradicionalisták,
  • körültekintőek és
  • szélsőségesen körültekintőek.
(Forrás: portfolio.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)