Jump to content

Váltsak most eurót? Mi lesz, ha kilépnek a britek csütörtökön?

2016. 06. 22. 09:31

Nagyon szoros küzdelemre számítanak a közvélemény-kutatók: csütörtökön szavaznak a britek arról, hogy Anglia tagja maradjon az Európai Uniónak, vagy sem. Ha fontban tartod a megtakarításaid egy részét, például azért, mert Londonban dolgozol, akkor picit kezdhetsz aggódni. Mutatjuk, milyen lehetőségeid vannak.

A brit font az év eleje óta majdnem 5 százalékkal gyengült az euróval szemben, ami annak volt köszönhető, hogy bizonytalan a népszavazás végkimenetele.

Ha a csütörtöki szavazáson a bentmaradást pártolók győznek, akkor elkezdhet visszaerősödni a brit deviza, ha viszont a Brexit hívei kerülnek többségbe, akkor további jelentős esés jöhet akár már pénteken. Egyetlen nap alatt akár további 5-10 százalékot is eshet a font árfolyama, ha ez megvalósul - mondta Beke Károly, a Portfolio.hu elemzője. Hozzátette: mindez azt jelenti, hogy ha valaki a közeljövőben szeretne jelentős mennyiségű fontot euróra vagy akár forintra átváltani, annak azt érdemes mérlegelni, mekkora esélye van a brit kilépésnek. Ha arra számítasz, hogy végül győz a józan ész a választópolgároknál, akkor érdemes lehet kivárni a szavazás utánig, hiszen akkor a font erősödésével ugyanazért az összegért több eurót vagy forintot kaphatsz. Ha viszont arra számítunk, hogy kilépnek a britek, akkor érdemes lehet már a szavazás előtt átváltani a szükséges összeget - hangsúlyozta a Portfolio.hu elemzője.

A közvélemény-kutatások egyelőre kiélezett küzdelmet mutatnak, a bukmékerek viszont még mindig azt gondolják, hogy marad az Európai Unióban Anglia.

Akinek jelentős befektetése van angol fontban, annak lehet, hogy érdemes kivárnia a szavazás előtt, vagy más devizába fektetni a pénzét. Várhatóan feszült időszak jön a piacon a hét végén és a jövő hét elején, ilyen helyzetekben pedig könnyű belefutni egy komolyabb veszteségbe is.

Ha a menekülés mellett döntesz

Klasszikus menekülőeszköz az arany, a svájci frank vagy a japán jen. Az euró jelen esetben nem annyira szerencsés, mert ha a britek kilépnek, akkor várhatóan az euró is gyengülni fog, mivel esetleg megkérdőjeleződik az EU jövője. Az elemző szerint ilyenkor az alacsony kockázatú befektetések lehetnek még a nyerők, bankbetét, esetleg állampapír.

(Forrás: portfolio.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)