Jump to content

Többen indulnak 350 ezer forintos nyugdíjjal

2016. 07. 01. 08:10

Már több száz nyugdíjba lépő magasnak mondható, 350 ezer forint feletti havi ellátással vonulhatott nyugdíjba a járulékplafon eltörlésének köszönhetően.

Az országban egy olyan nyugdíjas van, aki 2 millió forint feletti havi nyugellátást kap – derült ki Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkárának parlamenti írásbeli válaszából. Korózs Lajos MSZP-s képviselő kérdésében azt feszegette, hogy hatalmasak a különbségek a nyugellátások között, egyesek milliós nyugdíjakat kapnak, miközben több százezren alig pár tízezer forintot. A különbségeket valószínűleg növelte az is, hogy a kormány a nyugdíjjárulék-bevétel növelése érdekében 2013-tól eltörölte a járulékplafont. Emiatt a magasabb keresetűek már a teljes jövedelmük után fizetik a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, de cserébe ezzel arányosan magasabb járandóságot is kell megállapítani nekik, amikor nyugdíjba mennek. Így az idő előrehaladtával valószínűleg egyre több nagyobb összegű nyugdíjat kezd folyósítani az állam, miközben a nyugdíjminimum összege évek óta változatlanul 28 500 forint.

Az államtitkár válasza szerint a járulékplafon eltörlése az azóta megállapított öregségi nyugdíjak mintegy 0,15 százalékánál játszhatott szerepet abban, hogy magasnak mondható, havi 350 ezer forint feletti induló ellátást állapítottak meg. A válasz nem tér ki rá, ez mintegy 300 szerencsés nyugdíjba lépőt jelenthet a 2013 óta lezárt öregségi nyugdíj-megállapítások száma alapján. Ezenkívül ebben az időszakban körülbelül félezer esetben állapíthattak meg 350 ezer forintnál magasabb nyugdíjat a korhatár feletti továbbdolgozással összegyűjtött hosszú szolgálati idő miatt.

Magyarországon jelenleg kicsivel több mint 2 millió öregségi nyugdíjas van, és havi 121 ezer forint az átlagnyugdíj. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint januárban mintegy 14 ezer embernek folyósítottak 300 ezer forintnál magasabb nyugdíjat, és 136 ezer embernek járt 200 és 300 ezer forint közötti ellátás. A legnépesebb nyugdíjas tábor, több mint 1,1 millió ember 100 és 200 ezer közötti nyugdíjban részesül, a második legnépesebb csoportnak, mintegy 700 ezer embernek 50 és 100 ezer közötti a havi pénze. Ennél kevesebbet 55 ezer idős kap, ebből több mint 17 ezernek a nyugdíjminimummal megegyező vagy annál kisebb az ellátása.

(Forrás: vg.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)