Jump to content

Íme a világ 5 "legokosabb" cége

2016. 07. 04. 09:54

A világ "legokosabb" cégeit rangsorolták a Nobel-díjas tudósairól ismert egyetem, az MIT hivatalos magazinjának szerzői. A leginnovatívabb cégeket válogatták ki, de ez nem volt elég ahhoz, hogy valaki bekerüljön a toplistába, hatékony üzleti modell is kell hozzá.

5. Huawei

A Huawei több mint egy évtizede ad el mobiltelefonokat és 2009-ben beszállt az okostelefon-üzletbe is, de nagyon sokáig csak az alsó-középkategóriás piacot szolgálta ki. Amikor 2015-ben piacra dobta a Nexus 6P okostelefont, amit a Google-lel együttműködésben fejlesztettek, a kínai cég végre megmutathatta, hogy a felső kategóriás telefonok terén is megállja a helyét. Mostanra a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója lett és tavaly 58 százalékkal több készüléket adott el.

4. Spark Therapeutics

Az alig 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú biotechnológiai vállalat genetikai betegségekre kínál személyre szabott kezeléseket. Olyan ritka betegségekre keresnek kezelést, amelyekre egyelőre nincs gyógymód, vagy csak a tüneteket enyhítő gyógyszerek vannak a piacon. Több nagy gyógyszercéggel is együttműködik, például a Pfizerrel is.

3. Alphabet

A Google anyavállalata számos futurisztikus projekten dolgozik jelenleg, többek között a mesterséges intelligencia és az önvezető autók terén. Az év elején nagy szenzáció volt, hogy a "DeepMind" elnevezésű fejlesztése, ami a mesterséges intelligenciával operál, megvert egy világbajnokot a "Go" nevű játékban.

2. 23andMe

A biotechnológiai cég egészségügyi központokkal működik együtt, adatokat gyűjt be a felhasználóitól. Eddig több mint 1 millió embertől szerzett DNS-adatokat a kaliforniai cég.

1. Mobileye

A Mobileye-nak köszönhetően a "mezei" autógyártók könnyen egy lépéssel közelebb tudnak kerülni az önvezető autók megalkotásához. A vállalat olyan algoritmusok fejlesztésén dolgozik az autókba, amelyek figyelmeztetik a vezetőt, ha kitér a saját sávjából, vagy ha az ütközés veszélye áll fenn. A cég olyan nagy autógyártóknak biztosítja a technológiát, mint az Audi, a BMW, a General Motors, a Nissan, a Tesla, a Volkswagen, vagy a Volvo

5. Aquion Energy

A magánkézben lévő kis energiaipari cégnek olyan neves befektetői vannak, mint Bill Gates, a Shell, vagy a Total olajcég. A speciális akkumulátorokat gyártó startupot a Carnegie Mellon egyik professzora, Jay Whitacre alapította. A vállalat akkumulátorai képesek hosszasan tárolni napenergiát és szélenergiát, ráadásul nagyon alacsony költségek mellett.

Hogy kik kerültek még fel a listára? A cikk folytatásában elolvashatja.

(Forrás: portfolio.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)