Jump to content

Vitád van egy bankkal? Hamarosan megoldódhat az ügy

2016. 07. 06. 09:00

A banki elszámolások óta csökkent a pénzügyi intézmények megegyezési hajlandósága, januártól azonban egymillió forint összegig kötelesek lesznek alávetni magukat a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) döntésének - mondta Kovács Erika, a testület elnöke.

A PBT ötéves működése alatt bő húszezer fogyasztói kérelem érkezett, amelyek 62 százalékát tudták érdemben elbírálni, és ezek 40 százalékát zárták le a felek megállapodásával.

Rengeteg ügy

A testület által öt év alatt lezárt mintegy 19 300 általános (nem banki elszámolási) ügy 62 százalékát tudták érdemben elbírálni. A többit eljárási akadály (például a kérelem benyújtását nem előzte meg panaszeljárás a pénzügyi intézménynél), hatáskör hiánya vagy hiányos iratok miatt nem tudták tárgyalni az eljáró tanácsok.

A PBT elsődleges célja az egyezség létrehozása, így a pereskedés elkerülése a fogyasztók és a pénzügyi intézmények között. Ha azonban ez nem lehetséges, a testület kész továbbra is kötelezéssel vagy ajánlással is eldönteni az ügyet.

A 12 ezer érdemben elbírált kérelemből így 5200 zárult egyezséggel, vagyis e pénzügyi jogviták 40 százalékánál megállapodás született. Az egyezségek száma 2014-ben volt a legmagasabb, azóta kis mértékben csökkent, de ezzel párhuzamosan emelkedett a meghallgatást megelőzően megkötött megegyezések és az eljárásról szóló értesítés kézbesítését követően a pénzügyi intézmények önkéntes teljesítéseinek a száma. Az elmúlt öt év alatt közel ezer ilyen ügyben szüntették meg az eljárást.

Nehezebb lesz a pénzintézetek dolga

A testületnél 2014 végéig azt tapasztalták, hogy a pénzügyi intézmények egyre inkább hajlanak a megegyezésre. Tavaly azonban ez megváltozott, vélhetően az elszámolásból adódó veszteségek és jogviták miatt jelentősen csökkent a pénzügyi szolgáltatók megegyezési hajlandósága.

2017. január 1-jén hatályba lép a jegybanktörvény módosítása, amely bevezeti a pénzügyi intézmények számára a kötelező alávetés intézményét. Ettől a Közép-Európában is - például Csehországban, Lengyelországban - alkalmazott eszköztől azt remélik, hogy a pénzügyi intézmények visszatérnek korábbi megegyezéspárti gyakorlatukhoz.

A kötelező alávetés azt jelenti, hogy egymillió forintos ügyérték alatt - amennyiben a fogyasztói igény jogos, a jogszabályi feltételeknek megfelel, és a felek nem tudnak megegyezni -, a PBT olyan határozatot hoz, amelyet a szolgáltató köteles végrehajtani.

(Forrás: privatbankar.hu /Kép forrása: FreeDigitalPhotos)