Jump to content

Ők Magyarország legnagyobb adótartozói

2016. 07. 13. 08:54

A legnagyobb adósok 106 milliárd forinttal tartoznak a NAV-nak az idei második negyedéves összesítés szerint, a friss listán 221 cég és magánszemély neve olvasható. Az adótartozók több mint harmada magánszemély.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette azon magánszemélyek és cégek nevét, címét, akiknél, illetve amelyeknél jelentős összegű adóhiányt állapított meg 2016 második negyedévében. A részletes adóslista összesen 221 adóst sorol fel (néhány nevet akár többször is), akik összesen 105,6 milliárd forinttal tartoznak a NAV-nak. Ebből 48,4 milliárd forint a megállapított adóhiány, és 57,2 milliárd forintra rúg a jogkövetkezmények (a kiszabott bírság és a kamatok) összege. Az adatsor a 2016. június 30-ai állapotot tükrözi.

Az idei első negyedéves listán még 240 gazdasági társaság és magánszemély neve volt olvasható, akik összesen 127,7 milliárddal tartoztak a NAV-nak (57,4 milliárd volt az adóhiány és 70,3 milliárd a jogkövetkezmények összege).

Érdekesség, hogy a második negyedéves listán a nagy adósok több mint harmada magánszemélyként halmozott fel jelentős adótartozást, míg az elmúlt évek negyedéves összesítéseiben még kisebb arányban szerepeltek magánszemélyek. A cégek többsége kényszertörlés vagy felszámolás alatt áll, az adószámukat felfüggesztette, illetve törölte a NAV. Tevékenységüket tekintve a legtöbb vállalkozás kereskedelemmel foglalkozik.

Az első negyedévben még egy magánszemély volt hazánk legnagyobb adótartozója, a siófoki Somogyi József, aki közel 2,5 milliárd forintot nem fizetett be az adóhivatal szerint (ez az összeg csak az adóhiány volt, bírság nélkül). A második negyedéves listát viszont újból egy vállalkozás, a miskolci székhelyű Zádor-Fém Kft. vezeti 1,5 milliárdos adóhiánnyal, amit még közel egymilliárd forint bírság és kamatteher egészít ki.