Jump to content

Nyolcmillió forintba kerül egy magyar sportoló

2016. 07. 27. 19:12

Rendkívül magasak a Rio de Janeiróban előre fizetendő szállásdíjak, az utazási kiadások, az esemény alatt használt eszközök előzetes díja és kauciója, emellett negatívan hatnak a kiadási oldalra a dollár és a brazil reál átváltási kondíciói is. Ezekkel indokolta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 2016-os évi költségvetésében, hogy az idei nyári játékokon (beleértve a paralimpiát) részt vevő magyar sportolókra dupla annyit költ, mint a négy évvel ezelőttire.

Míg Londont 570 millióból megúszta a MOB, addig Rióra 1,23 milliárdot irányzott elő, amiből 223 milliót a 2015-ös büdzséből spóroltak meg. Mivel az idén Londonhoz képest három versenyzővel többen, összesen 160-an indulhatnak, ez azt jelenti, hogy egy magyar sportoló riói szerepeltetése átlagban mintegy 8 millió forintba kerül, szemben a londoni 3,5 millióval.

Az egy főre jutó költség sokféle körülménytől függ – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Géczi Marianna, a MOB osztályvezetője. Többek között attól, hogy a versenyzők milyen sportágakból jutottak ki a játékokra. Például a négy évvel ezelőttivel szemben az idén nem szerzett kvótát a 14 fős férfi kézilabda-válogatott, miközben egyéni sportolók ennél nagyobb számban képviseltetik magukat. A legnagyobb mértékben, egyaránt öt-öttel a sportlövők és a vívók létszáma nőtt, akiknek a technikai felszereltsége sokba kerül.

De az is emeli a költségeket, hogy a dél-amerikai időjárás szeszélyesebb a brit szigetországinál, a brazil közegészségügyi helyzet rosszabb, miközben a 2012-esnél jóval nagyobb terrorveszély miatt szigorúbb biztonsági követelmények teljesítése ugyancsak felsrófolhatta az árakat. További drágító tényező, hogy a riói olimpia szervezőbizottsága a négy évvel ezelőttinél magasabb versenyzési díjakat számít fel.

A magyar csapat riói olimpiai szereplésének kiadásait a MOB állami támogatásból, a szponzoroktól kapott pénzekből és a nemzetközi szervezetek – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az Euró­pai Olimpiai Bizottság – dotáci­óiból finanszírozza.

(Forrás: vg.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)