Jump to content

Nem osztogatják a cégek a béren kívüli juttatásokat

2016. 08. 25. 09:03

A kis- és középvállalkozások csaknem kétharmada nem tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit a következő egy évben,ezzel újabb mélypontot ért el a cafeteriát tervező cégek aránya.

Az új cafeteria-rendszer tervének tavaszi bejelentésekor készült felmérés eredménye szerint a következő egy évben a kkv-k 37 százaléka kalkulál a béren kívüli juttatások valamelyik formájával, ami az elmúlt tizenkét év legalacsonyabb aránya - ismertette közleményében a K&H.

Az adótörvények módosítása miatt a vállalkozások már most elkezdték újragondolni cafeteria-rendszerüket. Az első helyen továbbra is az Erzsébet-utalvány, a másodikon pedig a munkába járás költségeinek térítése áll, de mindkét elem népszerűsége jelentősen visszaesett, 25-ről 18 százalékra, illetve 18-ról 10 százalékra. A pénzbeli jutalom a harmadik helyre lépett elő a juttatások között. A közlemény szerint ez összefügg a jövő évi adóváltozásokkal, amelyek szerint évi százezer forintot lehet majd nyújtani a munkavállalónak kedvező adóteherrel, miközben az Erzsébet-utalvány és a közlekedési hozzájárulás kikerül a béren kívüli juttatások köréből.
    
Nyugat-Dunántúlon a legkedvezőbb a helyzet a juttatások tekintetében: itt a cégek több mint fele, 53 százaléka tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit. Ezzel szemben a fővárosban dolgozóknak 30, a Pest megyében dolgozóknak pedig 31 százaléka számíthat ilyen jellegű bérkiegészítésre.

Szektorok szerinti bontásban csak az ipari, építőipari cégek számolnak az átlagnál magasabb arányban, 45 százalékban cafeteriával.
 

(Forrás: MTI / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)