Jump to content

A finnek januártól bevezetik az alapjövedelmet

2016. 08. 26. 20:41

Kísérleti jelleggel 2017. januárjától bevezetik a feltétel nélküli alapjövedelem intézményét Finnországban.

Próbaképpen vezetné be a finn kormány 2017. januártól a feltétel nélküli alapjövedelem intézményét. Ennek keretében havonta 560 eurót (mintegy 170 ezer forint) juttatna egy reprezentatív statisztikai szelekció során kiválasztott, 2000 főből álló csoportnak. A kormányfő az intézkedéstől a szociális juttatások rendszerének egyszerűsödését és a munkaerőpiac élénkülését várja.

Szeptember 9-ig felmérést végeznek a lakosság körében a törvénytervezetről, amelynek értelmében jövőre kétezer, munkaképes korú lakos kötelezően részt venne az alapjövedelem juttatásának hatásait vizsgáló kísérletben.

A nagyszabású szociális kísérlet keretében egy kontrollcsoportot is kialakítanának, amely az alapjövedelemben részesülő sokasághoz hasonló tulajdonságokkal bíró emberekből állna, számukra azonban nem biztosítanák ezt a juttatást. A kísérlet résztvevői ezen felül más típusú, alapvető szociális támogatásért (például munkanélküli segélyért) nem folyamodhatnának.

A finn kormányfő véleménye szerint, az alapjövedelem növelné a vállalkozási hajlandóságot. Az intézkedés által Finnország lehet az első európai ország, amely nemzeti szinten visz véghez egy hasonló kísérletet. Svájcban a júniusban tartott népszavazáson a választópolgárok közel 80%-a elutasította a javaslatot (ott minden állampolgárnak alanyi jogon mindegy 700 ezer forintos alapjövedelmet javasoltak).

(Forrás: MTI; p&p; penzugyguru.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)