Jump to content

Büszkék lehetünk az informatikusainkra

2016. 09. 06. 08:30

Végre egy ranglista, ahol nem az utolsók között kullogunk. Ha valamire, hát az informatikusaink tudására büszkék lehetünk. "A világ legjobb programozó nemzete" rangsorban megelőzve például a japánokat, amerikaiakat, az ötödik helyen állunk.

Nemrégiben "Melyik ország nyerné meg a programozók olimpiáját?" címmel jelentette meg a HackerRank (egy programozóknak teszteket író, és állást közvetítő cég) a friss világszintű listáját.Azt gondolnánk, hogy biztosan a világ egyik informatikai nagyhatalma és a tech-startupok mekkájának, a Szilícium-völgynek helyet adó Egyesült Államok nyerne egy ilyen olimpiát. Tévedés. Ők csak a 28. helyen szerepelnek, ezzel szemben ötven ország közül Magyarország az ötödik abban a rangsorban, amely a világ informatikusainak tudását méri. Csak a kínaiak, az oroszok, a lengyelek és a svájciak előznek meg minket ebben az összevetésben.

Egy 15 szempontot vizsgáló, komplex felmérés eredménye a kialakult rangsor, melyben a cég szerint jó 1,5 millió programozó vett részt. A teszteket kitöltő programozók körében magasan az algoritmusok témakör volt a legnépszerűbb (39,5%), a következő a Java-programnyelv (9,3%) majd az adat-struktúrák (9,1%) volt.

(Forrás: penzugyguru.hu; portfolio.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)