Jump to content

Tízmilliárd volt tavaly a topkereset

2016. 10. 18. 11:47

Egyre többen vannak a jól kereső magyarok, az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a TOP-jövedelmek 2015-ben – derül ki a Nemzeti Adó és Vámhivatal adataiból. A múlt évi adóbevallások szerint tavaly az első száz legmagasabb jövedelmet kimutató magánszemély összesen 130,5 milliárd forint jövedelmet vallott be, ami 23 százalékos növekedés a 2014-eshez képest.

A legmagasabb jövedelmet bevalló magyar 9 milliárd 759 millió forintos keresetről adott számot. Az adatokból annyi látszik, hogy a legtöbbet kereső magyar osztalékként vette fel jövedelmét, méghozzá külföldön. A 2015. évi legnagyobb belföldi forrásadós jövedelem 6 milliárd 604,5 millió forint volt, melyhez 1 milliárd 58 millió forint adófizetési kötelezettség társult.

A legmagasabb jövedelmek között egyébként is jellemző az osztalékból származó keresmény. A legjobban kereső száz magánszemély bevallott jövedelmének 86,4 százaléka elkülönülten adózó jövedelem volt tavaly, és ezen belül is – az összes jövedelem százalékában kifejezve – 62,4 százaléka osztalék, 21 százaléka pedig árfolyamnyereség volt.

A legmagasabb munkaviszonyból származó bérjövedelmet szerző a 18. helyet foglalta el. A forrásadós jövedelmek kiugró nagyságrendjét jelzi, hogy az összes fizetendő adó rangsorában az első 25 helyezettből 23 kötelezettsége főként forrásadóból keletkezett.

 múlt évre vallott legmagasabb munkaviszonyból származó bérjövedelem 1 milliárd 757,4 millió forint volt, az ezen összeget szerepeltető adózónak összesen 1 milliárd 886,8 millió forint összevont jövedelme volt. Ezután az összevont adóalapot terhelő, kedvezményekkel csökkentett adó 301,1 millió forint volt, a teljes adófizetési kötelezettség – a magánszemély 54,1 millió forint összegű elkülönülten adózó jövedelmeit is figyelembe véve – 309 millió forint volt.

(Forrás: penzugyguru.hu; vg.hu; kép: pixabay.com)