Jump to content

Mire megy el havonta a legtöbb pénz?

2016. 10. 31. 17:16

Havonta élelmiszerre közel 20 ezer forintot költünk, derült ki a KSH legfrissebb adataiból. Húsra kevesebbet költöttünk, de többet vásároltunk.

Átlagosan fejenként havi 74 400,- forintért fogyasztottak a magyarok az első félévben - ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból. Ez 3 százalékos növekedést jelent a múlt év első feléhez képest, amikor is 72 214 forint volt az egy személyre jutó havi költés.

A három alapvető célra (élelmiszer, lakásfenntartás, közlekedés) fordított összeg minimális mértékben, de 0,6 százalékkal csökkent. Az összes kiadáson belül pedig egyedül a közlekedésre költöttek a magyarok 0,2 százalékkal kevesebbet.

Élelmiszerre közel 20 ezer forint megy el fejenként havonta. Ezen belül húsra kb. 5508 forintot költöttünk, de a mennyiség mégis 20 dekával 5,1 kilóra nőtt a húsárak csökkenése miatt. A két legkedveltebb hús közül továbbra is a baromfi van fölényben, ebből havonta 1,6 kiló fogy, míg a sertéshúsból 1,4 kiló.

Kenyérből, tejből valamivel többet fogyasztottunk, zöldségből és krumpliból kevesebbet, a tojásból és gyümölcsből pedig ugyan annyit.

Mely gépek számítanak alapdarabnak egy háztartásban?

A tartós fogyasztási cikkek közül tévéje és mosógépe már majdnem minden háztartásban megtalálható, a tabletek még nem terjedtek el, ahogy a mosogatógép is ritkán fordul elő a magyar lakásokban.

(Forrás: napi.hu; ksh.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)