Jump to content

Ilyenek lesznek a jövő boltjai

2016. 11. 29. 15:41




Az önkiszolgáló kassza már nem újdonság, sok áruház alkalmazza. Ezek mellett a digitalizáció számos más újdonságot hozott a boltokba. Mutatjuk milyen újításokkal találkozhatunk, amelyek megkönnyítik a vásárlást.

Okos próbafülke

Itthon az egyik nagy újítással az "okos próbafülkével" a nyár végén nyitott Nyugati téri Dechatlon áruházban találkozhatunk. A termékekbe helyezett RFID chipeknek köszönhetően a próbafülkébe bevitt termékeink azonnal beolvasásra kerülnek, amelyekről egy digitális kijelző segítségével több mindent is megtudhatunk:

  • Minden információt elérhetünk a fülkébe a termékekről
  • Leolvashatjuk az árakat
  • Elolvashatjuk a termékről más felhasználóknak a véleményét
  • A készülék kiegészítő termékeket is ajánl nekünk
  • Megtudhatjuk a fülékből, hogy milyen méretek vannak még az adott termékből
  • Kérhetjük az eladó segítségét, ha nem megfelelő a méret
  • Nyomon követhetjük az eladókat

Okoskosár

A budaörsi Tesco áruház után a Fogarasi úton, Győrben, Szegeden és Debrecenben is bevezetik 2017 január 27-ig bezárólag a Scan&Shop alkalmazást. Egy eszköz segítségével vásárlás közben beolvasható az áruk vonalkódja, majd azok közvetlenül a kosárba tehetőek. A vevők a vásárlást után az önkiszolgáló pénztáraknál ki- és bepakolás nélkül, a szkenner által generált vonalkód beolvasásával fizethetnek.

Rendelőgombok a lakásban

Az Amazon "Dash Button" névre keresztelt legújabb fejlesztésének a lényege, hogy egyetlen gombnyomással tudunk rendelni.

A rendszer működési elve, hogy a gombot felragasztjuk például a mosógépre, és az eszköz csatlakozik a lakás wifi-hálózatára. Ha elfogy a mosópor, egyszerűen csak megnyomjuk a gombot: az eszköz kapcsolódik az okostelefonunkra feltelepített Amazon-alkalmazáshoz, és betesz a virtuális kosarunkba egy csomag mosóport. Ha fél órán belül nem mondjuk le a megrendelést, automatikusan kiszállítják a terméket.

Vásárlás fényképről

Ázsiai metróállomásokon, európai repülőtereken is működnek már olyan boltok, amelyekben virtuálisan vásárolhatunk. A lényeg, hogy megállunk egy hatalmas plakát előtt, amelyen termékek fotóit találjuk, telefonunkkal beolvassuk a termékhez tartozó vonalkódot vagy QR-kódot, és mire hazaérünk, az áruház már ki is szállította a megrendelt terméket.

(Forrás: penzugyguru.hu; portfolio.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)