Jump to content

Teljes szigor a feltöltőkártyás mobiloknál - magánszemélyeket és cégeket is érint

2017. 01. 12. 18:47

A mai naptól magánszemély legfeljebb 10, míg üzleti előfizető legfeljebb 50 előre fizetett mobiltelefon-kártyát vásárolhat. Amennyiben ennél több van a nevén, július 1-jéig döntheti el, hogy melyeket tartja meg, hogy beleférjen az előbbi kvótába. Egy szerződéshez csak egy hívószám tartozhat.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének a Magyar Közlönyben megjelent rendelete lényegében a hírközlési törvény január 1-jétől hatályos módosításának a végrehajtása.

A törvény kimondja, hogy ez év "július 1-jén megszűnik azon előre fizetett díjú előfizetői mobil rádiótelefon szolgáltatásra irányuló előfizetői szerződés, amely vonatkozásában az előfizető személyazonosságának ellenőrzése 2017. június 30-ig nem teljesül sikeresen".

Ebből következik, hogy addig minden kártyástelefon-előfizető adatait ellenőrizni kötelesek a szolgáltatók, ennek a részletszabályai is szerepelnek a mostani rendeletben.

Az ellenőrzésre - és elmaradásának következményeire - legalább kétszer kell figyelmeztetni az előfizetőket.

Aki valamely hívószám ellenőrzésére nem reagál, annak ez az egy száma, aki pedig egyáltalán nem reagál az ellenőrzési értesítésre, annak valamennyi hívószáma megszűnik július első napján.

Kik használnak egyáltalán még feltöltőkártyát?

Feltöltőkártyás telefont leginkább az használ, aki keveset telefonál, és akinek inkább az elérhetőség számít, sem mint a híváskezdeményezés. De a rövid ideig nálunk lévő külföldi turisták is kedvelik, sőt az is gyakori, hogy az internetes hirdetések (lakás, kocsi, különböző szolgáltatások) feladói egy kizárólag e célra használt, prepaid kártyás telefont tartanak fenn, hiszen ennek számát a világ elé kell tárniuk.

Tíz évvel ezelőtt még 65,5, öt éve pedig 50,5 százalék volt a feltöltőkártyás arány a teljes ügyfélbázison belül, ma pedig ez az arány nem egészen 41 százalék. Ez egyébként körülbelül 4,8 millió SIM-et jelent a 11,7 milliós piacon.

(Forrás: penzugyguru.hu; napi.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)