Jump to content

Tovább folytatódik az áfacsökkentés

2017. 01. 16. 08:07

Az élelmiszerek áfacsökkentése egy folyamat része, amely - a gazdaság teljesítőképességének függvényében - tovább folytatódhat a jövőben - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára.

A folyamat tavaly kezdődött a sertés tőkehús áfájának csökkentésével 27-ről 5 százalékra, az idén pedig tovább folytatódott a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának 5 százalékra mérséklésével. A baromfihús és a tojás 27-ről, a friss tej áfája pedig 18 százalékról csökkent 5 százalékra - sorolta az államtitkár.

Azon gondolkodunk, hogyan lehetne a továbbiakban ezt kiterjeszteni - fogalmazott Nagy István. Ezzel kapcsolatban több nagyon jó kezdeményezés érkezett be a tárcához a terméktanácsoktól, ezek egyike lehet például a tejföl és a túró adótartalmának mérséklése. Rámutatott, ezen termékek előállítása friss magyar tejből történik, fogyasztásuk élénkülését és piaci helyzetüket nagyban erősítené, ha az áfacsökkentés folyamatába ezek a termékek is bekerülhetnének. Ezt az FM akceptálta, készülnek az ezekre vonatkozó tervek.

Hasonló javaslatok érkeznek a hal és a kenyérfélék áfájának csökkentése kapcsán. Ha ezzel végig tudnánk érni a gazdaság teljesítőképességének megfelelően, akkor előbb-utóbb minden alapvető élelmiszer áfája az ötszázalékos kategóriába tartozna, ez pedig egy nagyon nagy segítséget jelentene a magyar családoknak - fogalmazott Nagy. Az eddig életbe lépett csökkentés révén 35-40 ezer forinttal tudta segíteni a kormány a családokat.

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)