Jump to content

Az idei évtől online is lehet adót fizteni

2017. 01. 31. 10:30

Az adóhatóság közleménye szerint 2017-ben bevezeti az úgynevezett VPOS szolgáltatást, azaz interneten keresztül bankkártyával is kiegyenlíthető lesz az adótartozás.

2017 január 1-jén lépett életbe az a szabály, miszerint adótartozásukat az interneten, bankkártyával is kifizethetik az adóazonosító jellel, illetve adószámmal rendelkező magánszemélyek és az egyéni vállalkozók a leggyakrabban fizetendő adónemeknél. Ilyen például a személyi jövedelemadó vagy az egészségügyi hozzájárulás. Ráadásul a különböző adók egyetlen tranzakcióval fizethetők, így az átutalás csak egyszeri költséggel jár.

Az eBEV szolgáltatás része lesz a virtuális fizetési mód. Ehhez szükséges egy ügyfélkapus regisztráció és megfelelő jogosultság. Az új fizetési lehetőséget a NAV fokozatosan vezeti be:

  • Január végén az online felületen már összeállíthatók az átutalási csomagok, és elindíthatók a bankkártyás fizetési tranzakciók.
  • Február közepétől megnyílik az eBEV portálon az adószámla lekérdezéséhez kapcsolódó fizetés lehetősége: az adózók összeállíthatják az adószámla hátralékokhoz kapcsolódó megbízási csomagokat és elindíthatják a bankkártyás fizetési tranzakciót.
  • Március 15-től a webNYK felületen lesz elérhető a jóváhagyott szja-bevallási tervezetből, illetve elektronikusan beküldött szja-bevallásból eredő fizetési kötelezettségek bankkártyás kiegyenlítése.
(Forrás: NAV; penzugyguru.hu; portfolio.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)