Jump to content

Bármilyen csábító is, ne tépje le a hóvirágot, mert sokba kerülhet!

2017. 03. 06. 10:37


Egy ukrán férfinél 322 szál, egy Olaszországba tartó magyarnál 175 szál hóvirágot találtak a NAV-osok. Mivel a hóvirág 2005 óta védett növény, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik!

Az elkobzott növények együttes eszmei értéke meghaladja a 4,5 millió forintot.

Magyarországon őshonos és védett növény a hóvirág, a tőzike és a kárpáti sáfrány is, így azok leszedése, gyűjtése vagy szállítása minden formában tilos. A természetvédelmi oltalom a virág minden részére kiterjed és a kertben nőtt növényekre is vonatkozik.

Miért lett védett a hóvirág?

A hóvirágot sajnos Európa-szerte veszélyeztetette a kereskedelmi célú gyűjtés, amely révén nemcsak a faj egyedei, hanem az élőhelyei is sérültek. A mutatós virág korábban ugyanis igen nagy népszerűségnek örvendett, természetjárók, és aluljárókban, utcasarkokon árusító nénikék szedték nagy lelkesedéssel. Az igazi baj azonban az ipari méreteket öltő kitermelés volt, nem egyszer "leleményes" vállalkozók munkagépekkel gyalulták le a termőhelyek földjének felső rétegét, hogy hagymák mázsáit nyerjék ki, melyeket aztán jellemzően exportáltak, elsősorban Hollandiába.  (A hagymák később többek közt nálunk is kereskedelmi forgalomba kerültek, kiváló minőségű importáruként reklámozva.) Fontos mellékzönge, hogy a kitermelők teljesen logikus módon, a legszebb példányokat emelték ki, így a megmaradt gyengébb minőségű, csúnyább hóvirágok szaporodtak, hasonló utódokat hozva létre.

2005 óta védett növény!

12 éve államilag is elismert védelem alatt állnak a hóvirágok. 2005 augusztusában a természetvédelmi törvény 2001-es módosítása értelmében a vadon élő hóvirág (Galanthus) "természetvédelmi  szempontból jelentős növényfajjá" lépett elő, példányainak leszakítása tilos. A tilalom a virágon túl a föld alatt megbújó hagymára is érvényes (tehát nem kiskapu, ha csak a hagymát ássuk ki otthoni ültetés céljából). Az oltalom a hazánkban fellelhető mindhárom fajra vonatkozik. A Közterület Felügyelet közleményében figyelmezet, mivel egy szál hóvirág esetében a büntetés akár tízezer forint is lehet, nagyobb mennyiség begyűjtése vagy eladása - 100 ezer forint felett - már természetkárosítási bűncselekménynek minősíthető és büntethető. A hóvirággal kapcsolatos ellenőrzéseket a közterület-felügyelők és a természetvédelmi őrszolgálat végzik.

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; kép: google)