Jump to content

Hamarosan érkezhetnek a hipermodern ATM-ek

2017. 04. 18. 20:36


Amerikában már megjelentek az első olyan bankautomaták, amelyekből kártya nélkül, egy okostelefon segítségével tudunk pénzt felvenni.  Itthon még csak most kezd elterjedni a mobiltárca, elképzelhető, hogy hamarosan kártya nélküli automatából veszünk fel pénzt mi is?

A Wells Fargo néhány hete jelentette be Amerikában, hogy mind a 13 ezer ATM-jénél bevezették az okostelefonnal történő pénzfelvétel lehetőségét. Ehhez a művelethez csupán a bank ügyfelének rendelkeznie kell a megfelelő mobilapplikációval, és egy 8 számjegyű kóddal majd a személyes azonosítás után telefonon keresztül pénzt tud felvenni.

Amerikában nem a Wells Fargo az egyetlen bank, amelyik errefelé kezdett el fejlődni. Korábban két másik pénzintézet: a Bank of America és a JP Morgan is jelezte, hogy dolgoznak a kártya nélküli ATM-használat lehetőségén.

Itthon elképzelhető a kártya nélküli automaták bevezetése?

Amennyiben beválik ez a technológia, akkor nem kizárt, hogy pár éven belül nálunk is megjelenik ez a megoldás. Ha külföldön is beválik, akkor 3-5 év múlva Magyarországon is megjelenhetnek az ilyen típusú megoldások - mondta Kárpáti Balázs, a TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A technológiai újításoknál az egyik legfontosabb feladat a biztonsági szempontok ellenőrzése.  Aa a gép nem fog (akár egy adott összeghatárig) PIN-kódot kérni, akkor ezzel egy nagy a biztonsági elem szűnik meg. Éppen ezért az is fontos, hogy a hozzá kapcsolódó szabályozások EU-s szinten tisztázva legyenek - tette hozzá Kárpáti Balázs.

Magyarországon a jelenleg fellelhető 4 800 ATM közel felét kellene még lecserélni, hogy azokon is alkalmazni lehessen a legmodernebb megoldásokat. A régi gépek nemcsak elavultak, de a fenntartásuk is költséges. Ezeknek az ATM-eknek a cseréjéről azonban a bankok döntenek, így az érintéssel történő pénzfelvétel vagy éppen a mobilapplikáción keresztüli pénzfelvétel itthoni bevezetése is rajtuk múlik.

(Forrás: penzugyguru.hu; penzcentrum.hu; kép: pixabay.com)