Jump to content

Bővítik a havi kétszeri, ingyenes készpénzfelvételt

2017. 04. 27. 09:44

A gondnokság alá helyezettek, többnyire fogyatékkal élők és a demens betegek  nem kaphatnak bankkártyát, így az ingyenes készpénzfelvételtől elestek. Ezt a problémát orvosolná most a kormány.

A díjmentes készpénzfelvételre vonatkozó szabályozás 2014. február 1-je óta hatályos, 2015 januárjában azonban megszüntette az Országgyűlés azt a rendelkezést, amely ezt a lehetőséget a bankfiókokban is biztosítja. A gondnokság alá helyezettek, többnyire fogyatékkal élők és a demens betegek azonban nem kaphatnak bankkártyát, így az ingyenes készpénzfelvételtől elestek. Ráaádsul a bankok a szabályozás hatására megdrágították a fióki készpénzfelvételt, így pont a legelesettebbek kerültek még nehezebb helyzetbe. A kormány orvosolná a helyzetet.

Jövő januárban lép életbe Európai Uniós szinten a MiFID 2, amelynek célja a befektetők védelme mellett az európai pénz-és tőkepiacok átláthatóságának és stabilitásának javítása. A többnyire ennek implementálásáról szóló pénzügyi salátatörvényt nyújtott be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, de egy nem szorosan ehhez kapcsolódó területen is módosítanának: a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét indokolt kiterjeszteni arra az esetkörre, ha a számlatulajdonos, illetve a számla felett rendelkező nem kaphat bankkártyát.

(Forrás: penzugyguru.hu; penzcentrum.hu; kép: pixabay.com)