Jump to content

K&H: óriási pénztortába harapnak bele a mobiltárcák

2017. 12. 07. 10:57

A bankkártyás fizetések piacán három év alatt a tranzakciók számát nézve 7,9-ről 9,1 százalékra, a bankkártyás fizetések összege alapján pedig 9,9-ről 10,9 százalékra növelte részesedését a K&H. A bank mobiltelefonos fizetési megoldása, a K&H mobiltárca novemberben indult: az azóta eltelt egy hónap alatt 10 ezernél is több kártyát regisztráltak az ügyfelek, és több mint 35 ezer fizetéses tranzakciót hajtottak végre okostelefonjaikkal. A K&H szerint a mobiltelefonon keresztüli kártyás fizetés dinamikus fejlődés előtt áll: ez a megoldás egy éves szinten több 1000 milliárd forintos piac meghódítására készül.

Az elmúlt években jelentősen emelkedett a bankkártyás tranzakciók - belföldi és külföldi vásárlások és készpénzfelvételek - száma és összege. A hivatalos jegybanki adatok szerint az idei második negyedévben 191 millió tranzakció történt 3068 milliárd forint értékben, ez pedig 2014 első negyedévéhez képest 82, illetve 53 százalékos növekedést jelent.

Piac felett a K&H

A K&H-nál ezt meghaladó növekedés ment végbe: a tranzakciók száma 111 százalékkal 17,4 millióra, az tranzakciók összege pedig 68 százalékkal 333,4 milliárd forintra emelkedett 2014 első negyedéve óta. A piaci növekedést meghaladó fejlődés eredményeként a bankkártyás fizetések piacán a K&H a darabszám alapján 7,9 százalékról 9,1 százalékra, összeg szerint pedig 9,9 százalékról 10,9 százalékra növelte a piaci részesedését 2014 első negyedéve óta.

2017 második negyedévében pedig a K&H-nál a kártyás tranzakciók száma 27 százalékkal nőtt szemben az átlagos piaci 21 százalékos emelkedéssel, összeget tekintve pedig 16 százalékos volt a növekedés, míg a piaci átlag 13 százalékos emelkedést mutat éves összehasonlításban.

Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója közölte: arra számítani lehetett, hogy dinamikus növekedés lesz a bankkártyaforgalomban, de a tényadatok még a várakozásokat is felülmúlják. Az, hogy a K&H

növelni tudta a piaci részesedését azt mutatja, hogy a bank ügyfelei tudatosak és a készpénz mellett egyre többet használják a bankkártyákat is.

Hatalmas piacra törnek be a mobiltelefonok

A bankkártyás fizetéseknél újabb szintet léphet a K&H a novemberben elindított mobiltelefonos bankkártyás fizetési megoldással, a K&H mobiltárcával. Ez lehetővé teszi, hogy a több százezer Mastercard vagy Maestro bankkártyával rendelkező K&H-s lakossági ügyfél, NFC funkcióval rendelkező androidos okostelefonjával, egy érintéssel oldja meg a kártyás fizetést, még akkor is, ha a digitalizált kártya eredetileg nem érintőkártya. Azaz a kártya fizikai jelenlétére ennél a megoldásnál nincs szükség.

A K&H mobiltárcával az összes olyan üzletben vagy szolgáltatónál lehet fizetni, ahol az érintéses bankkártyákat elfogadják. „Jól mutatja a megoldás népszerűségét, hogy a K&H mobiltárca indulása óta, azaz közel egy hónap alatt eddig több mint 10 ezer kártyát regisztráltak az ügyfelek, és több mint 35 ezer tranzakciót végeztek velük” – mondta Rajna Gábor.

A K&H szerint a mobiltelefonos fizetés hatalmas piacon vetheti meg a lábát: az MNB adatai szerint a kártyás tranzakciókon belül a magyarországi kibocsátású kártyákkal lebonyolított vásárlások összege az idei második negyedévben meghaladta az 1200 milliárd forintot, ez pedig 2014 első negyedévéhez képest 111 százalékos, éves szinten pedig 25 százalékos növekedést jelent.

A K&H ezen a téren is a piaci átlagnál nagyobb növekedést ért el: a második negyedében a kártyás vásárlások értéke meghaladta a 113 milliárd forintot a banknál, ami éves szinten 33 százalékos többletnek felel meg. A bank szerint a mobiltelefonos kártyás vásárlások a következő időszakban egyre nagyobb szeletet hasítanak majd ki a 2016-ban közel 4000 milliárd forintos kártyás forgalomból.

(Forrás: forrás:penzugyguru.hu, mti/Fotó:pinterest)