Jump to content

Tegnaptól kezdve olcsóbban megússzuk, ha ellopják a pénzt a bankkártyánkról

2018. 01. 14. 17:36

Már hatályos a pénzforgalmi szolgáltatások nyújtásáról szóló törvény friss változata. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy ne csak a bankok nyújthassanak pénzügyi szolgáltatásokat. Lényeges változás az is, hogy ha ellopják a bankkártyánkat, vagy róla a pénzt, legfeljebb 15 ezer forintunk bánhatja az eddigi 45 ezerrel szemben.

Január 13-án lép hatályba a PSD2-t , azaz a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló módosított EU-irányelvet átültető hazai jogszabály – tájékoztatta a Hirado.hu-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Közölték, az új szabályozás egyik legnagyobb vívmánya, hogy lehetővé teszi:  ne csak a bankok nyújthassanak pénzügyi szolgáltatásokat, hanem harmadik felek, az úgynevezett fintech, tehát digitálisan elérhető pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégek is.

Az új szabályozás mindemellett segíti az új digitális szolgáltatások alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy a törvény szabályozza az együttműködés kereteit a bankok és a fintech cégek között. Az együttműködésnek köszönhetően a fogyasztók számára jobb, többféle, könnyebben elérhető pénzügyi szolgáltatást nyújthatnak a fintech cégek és a bankok is.

Intézheti pénzügyeit gyorsan

Az új szabályozás célja tehát az, hogy gyorsabban és egyszerűbben lehessen a pénzügyeket intézni. Ez elsősorban azt jelenti, hogy az ügyfelekért való verseny miatt a bankok és a fintech cégek abban lesznek érdekeltek, hogy minél ügyfélbarátabb és olcsóbb termékeket és szolgáltatásokat találjanak ki és tegyenek elérhetővé. Tegyék ezt a verseny keretében transzparens árakon, hiszen az ügyfeleket mindenről részletesen tájékoztatniuk kell.

Ráadásul a szolgáltató-váltás megkönnyítése érdekében a szabályozás lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy fél év elteltével külön díj felszámítása nélkül felmondhassák a keretszerződéseket és új szolgáltatót válasszanak.

Számlainformáció, fizetéskezdeményezés

A digitalizáció fejlődésével számos új szolgáltatás is megjelent az utóbbi években. Ilyen például a számlainformációs szolgáltatás, vagy a fizetéskezdeményezési szolgáltatás. Ezen szolgáltatások, illetve az azokat nyújtó szolgáltatók tevékenységének szabályozása és felügyelet alá terelése elodázhatatlanná vált az ügyfelek biztonságának védelme érdekében. Ez most már megvalósul. A kényelmesen igénybe vehető szolgáltatásokat ellenőrzött körülmények között kapják meg az ügyfelek, így az új szereplők is a felügyeleti hatóság látókörébe kerülnek.

Az NGM kiemelte: összességében elmondható, hogy a szabályozás célja a szélesebb körű és olcsóbb pénzügyi szolgáltatások nyújtásának ösztönzése, a digitalizáció előtérbe helyezése és a készpénzhasználat csökkentése.

Visszaélés bankkártyával, hitelkártyával

A legfőbb ilyen módosítás akkor érvényes, amikor valamilyen módon a bankkártyával vagy hitelkártyával vissza a csalók. Eddig 45 ezer forintunk bánhatta – legrosszabb esetben – ha ellopták vagy elvesztettük a bankkártyánkat, ám szombattól viszont ez az összeg 15 ezer forintra csökken.

A legfontosabb, hogy  kötelességünk a kártyánkra vigyázni és a hozzá tartozó PIN-kódot biztonságosan tárolni, nem a plasztik mellett. Ugyanis, ha ezt elvétjük, akkor a károk akár egészét ránk terhelheti a pénzintézet. Ugyanilyen fontos, hogy ha észleljük, hogy ellopták vagy elvesztettük a kártyánk, akkor azt haladéktalanul jelentsük a banknak.

Erre azért van szükség, mert a szabályok szerint a lopás/elvesztés és a bejelentés között eltelt időben elvesztett összegből állunk mi 15 ezer forintot, az e fölötti teljes összeget a bank állja.

Az „önköltség”, amit csalás esetén mi állunk, a következő esetekben akár nulla forint is lehet – írta a Pénzcentrum.hu. Tehát mentesülhetünk a maximum 15 ezer forintos költség megfizetésétől:

  • a lopást vagy az elvesztést akkor észlelte csak a birtokosa, amikor azzal már visszaéltek,
  • a kár a bank hibájából vagy a vele kapcsolatba hozható harmadik fél hibájából következett be,
  • a szolgáltató nem írt elő erős ügyfél-hitelesítést,
  • a kártyát fizikailag nem lopták el vagy szerezték meg, azonban a kártya adatait távközlési eszközzel lopták el, és éltek vele vissza. Vagy úgy fizettek illetéktelenül a kártyával, hogy PIN-kódot (vagy bármilyen más kódot) nem kellett a fizetéskor beütni,
  • a bank nem gondoskodott arról, hogy a károsult bármikor díj-, költség- és egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen bejelenthesse a visszaélést.

Érdekes kivétel, amit a törvény tartalmaz, hogy ha olyan gyorsak voltak a csalók, hogy az elvesztést/lopást az illetéktelen fizetés után vettük észre, akkor is mindent megtérít a bank számunkra.

(Forrás: penzugyguru.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)