Jump to content

Egyszerűsíteni kell az áfaszabályokat

2018. 01. 23. 14:55

A Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) mélyítéséről ismertették a tagállami álláspontokat az EU pénzügyminiszterei az Ecofin keddi ülésén. Valamint szó volt az Európai Bizottság áfajavaslatáról is.

Minden döntést csak úgy szabad meghozni, ha az összes EU-tagállam részére biztosított az egyenlő elbánás, a tagállamok közötti különbségtételt nem tudjuk elfogadni – szögezte le a Magyarországot képviselő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Emlékeztetett: a decemberi euró-csúcsot követően az uniós pénzügyminiszterek első alkalommal tárgyalták az Európai Bizottság tavaly decemberi elején megjelent, a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) további mélyítéséről szóló javaslatcsomagját.

Mint mondta: „A GMU jövőjéről szóló viták során kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a tárgyalásokban minden tagállam részt vegyen”. Az euróbevezetés előtt álló tagállamok részére javasolt támogatási programról a miniszter elmondta, hogy a még saját pénznemet használó uniós tagállamok felzárkózásának fokozására a már létező kohéziós politika a legmegfelelőbb és leghatékonyabb eszköz, így inkább e közösségi politika erősítése lenne indokolt.

Egyszerűbb áfaszabályok

Az Ecofin ülésén az Európai Bizottság bemutatta az áfaszabályok egyszerűsítéséről szóló, 2018. január 18-án közzétett javaslatát. Varga Mihály elmondta: egyetértünk azzal, hogy egyszerűsíteni kell az áfaszabályokat és vissza kell szorítani az adócsalások mértékét, de továbbra is kiállunk a bizonyítottan eredményes gazdaságfehérítő hazai újításunk, az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) mellett. Az áfacsalások visszaszorításában az ekáer szerepe megkérdőjelezhetetlen, ezt nemcsak az államkassza többletbevétele igazolja, hanem az is, hogy egyre több tagállam másolja a magyar modellt.

Az ülésen ismertetett javaslat két fő területen hozhat lényegi változást – fogalmazott Varga Mihály. A nagyobb mozgástér a kedvezményes adómértékek esetében hazánk szempontjából kedvező, hiszen így például az internet-hozzáférési szolgáltatásra is alkalmazhatják a tagállamok automatikusan a kedvezményes adómértéket.

A másik lényeges elem, hogy csökkentenék a kis- és középvállalkozásokra háruló bürokratikus terheket. Ezen javaslatcsomag egyik pontja szerint kétmillió eurós bevételig egyszerűbben teljesíthetik adókötelezettségüket a vállalkozások. „A magyar kormány már korábban kezdeményezte, hogy emelkedjen az alanyi áfamentesség értékhatára, így több kisvállalkozó élhetne ezzel a kedvező lehetőséggel. A mostani uniós javaslat segítheti hazánk kérelmének gyorsabb és kedvező elbírálását” – tette hozzá a tárcavezető.

(Forrás: penzugyguru.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)