Jump to content

A befektetési arany éve lehet az idei

2018. 01. 30. 10:47

Az arany árfolyamának emelkedését várják a BÁV Zrt. szakértői idén az utóbbi időben tapasztalható geopolitikai és gazdasági folyamatok nyomán. A BÁV szakértői ugyanakkor továbbra is felhívják a figyelmet arra, hogy csak megbízható forgalmazótól és ellenőrzött forrásból származó befektetési aranyat vásároljunk.

Az arany árfolyama tavaly 13 százalékkal nőtt, és az év végére elérte az unciánkénti 1309,3 dolláros árat. Az emelkedő trend kisebb visszaesésekkel 2018 első heteiben is folytatódott, és több elemző, így a BÁV Zrt. szakértői sem tartják kizártnak az aranyár robbanását erre az évre. Az arany árfolyamának emelkedését több olyan tényező is elősegítheti, amelyek jelenleg megfigyelhetők a világpiacon.

Az arany ára jellemzően emelkedéssel reagál a geopolitikai feszültségekre, amelyek ebben az évben is fenyegetnek, mint például az észak-koreai vagy iráni helyzet. Szintén valószínűsítheti az áremelkedést a kriptovalutákból való kiábrándulás, ami az utóbbi hetekben elsősorban a bitcoin árfolyamának meredek visszaesését eredményezte. Emellett több aranytermelő országban is kirobbanhatnak olyan helyi konfliktusok, amelyek a termelés csökkenését és ezzel együtt az aranyár emelkedését idézhetik elő.

„Mindezek nyomán számítani lehet rá, hogy a befektetők egyre nagyobb mértékben keresik az aranyat portfóliójukba, nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is. Ugyanakkor a hazai befektetési arany egyik legnagyobb forgalmazójaként továbbra is arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az aranyár emelkedését csalók is kihasználhatják, ezért rendkívül fontos, hogy csak leinformálható és jó hírű forgalmazótól származó, igazolhatóan magas minősítésű aranytömböket vásároljunk. Az idén 245 éves BÁV Zrt. által forgalmazott aranytömböket például a svájci Argor Heraeaus állítja elő, amely a legmagasabb „good delivery” minősítéssel rendelkezik” – mondta el Varga Balázs., a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Fizetőeszköz az arany

A neves svájci cég által gyártott, 999.9 ezrelékes aranytartalommal rendelkező tömböket a világon mindenhol elfogadják, bárhol azonnal értékesíthetők, sőt fizetőeszközként is használhatók. A BÁV teljes körű visszatérítési garanciát is nyújt rájuk: az aranytömböket igény szerint minden korlátozás nélkül, meghatározott áron visszavásárolják. Ha valaki nem szeretné otthon tárolni az aranyat, akkor a vásárlás és a szemrevételezés után a cég 84 zálogfiókjában is tárolhatja azt, rugalmas, várakozásmentes hozzáféréssel, akár rövid távon is.

(Forrás: penzugyguru.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)