Jump to content

Rekordszámú egyéni vállalkozás van Magyarországon

2018. 02. 26. 17:00

Körülbelül 450 ezer bejegyzett egyéni vállalkozás van ma Magyarországon, mely messze meghaladja a korábbi évek szintén magas értékeit – áll az Opten elemzésében. A mikrovállalkozások száma a legmagasabb, de több mint 500 olyan egyéni vállalkozó is működik az országban, akinek éves árbevétele meghaladja a 300 millió forintot.

 

Az egyéni vállalkozás indításának népszerűségét az adójogi környezet okozza. Elsősorban a kata-szabályozás indukálta a magas számú egyéni vállalkozások létrehozását. Igen népszerű ágazatok például a mezőgazdaság, pénzügy és oktatás, ezekben a szektorokban az egyéni vállalkozók száma jóval meghaladja a cégek számát már a mai napon is – mondta Petrics Richárd, az Opten céginformációs kft. üzletág igazgatója.

 

A főváros és Pest megye mellett Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében jegyezték be a legtöbb egyéni vállalkozást.

Így kell céget alapítani

Az alapítás folyamata egyszerű – mondta a szakértő. Az összes adminisztrációval, pecséttel együtt gyakorlatilag néhány hét alatt teljes körű egyéni vállalkozást tud működtetni magánszemély ma Magyarországon – közölte Petrics Richárd.

A kft.-k, bt.-k és a közkereseti társaságok létrehozásához jogi képviselő szükséges. Vagy ügyvédhez, vagy közjegyzőhöz kell fordulni;  kijelenthető, hogy az egyszerűség miatt néhány 10 ezer forintnál több költséggel nem kell számolni – mutatott rá Szűcs Bálint adótanácsadó.

Az ügyvédi munkadíjon felül a cégalapításnak nincs egyéb költsége, hiszen 2017 márciusától egy módosított jogszabály alapján a kft.-k, bt.-k és kkt.-k illetékmentesen bejegyeztethetők a területileg illetékes cégbíróságon.

„Sem illetéket, sem közzétételi költségtérítést nem kell fizetni” – mondta Madarasi Anna, a Fővárosi Törvényszék szóvivője. A cégbejegyzési kérelmet a cég székhelye szerint illetékes cégbíróságnál kell benyújtani, és a létesítő okirat aláírásától, illetve elfogadásától számított 30 napon belül meg kell történnie a cégbejegyzési kérelem benyújtásának – tette hozzá.

A törzstőke mértéke változó

A betéti társaságok, közkereseti társaságok alapításakor nincs meghatározva, hogy mekkora törzstőkével kell rendelkeznie a cégnek.
Korlátolt felelősségű társaságok esetében azonban szigorú előírás van erre vonatkozóan.

A minimális törzstőke egy kft. esetén 3 millió forint – ez akár pénzbeli betétből, akár nem pénzbeli hozzájárulásból állhat. Ez utóbbi hétköznapi nevén az apport, amely bármilyen vagyoni értékkel bíró vagyon vagy jog-, vagy akár elismert, bíróság által megállapított követelés is lehet. Nem lehet apport tárgya a tag szolgáltatása, vagyis a személyes kötelezettség vállalása a társasággal szemben – mondta Szűcs Bálint.

A cégbejegyzéshez szükséges dokumentumokat a jogszabály pontosan meghatározza, de speciális tevékenység esetén az erre vonatkozó engedélyeket is kérhetik – mondta Madarasi Anna.

Kiemelte: tartalmaznia kell például a cég nevét, székhelyét, fő tevékenységét és a vezető tisztségviselőket. További nagyon fontos dokumentumok, a vagyoni hozzájárulás teljesítéséről szóló igazolások, a vezető tisztségviselőkre vonatkozó dokumentumok.

Vállalkozás alapítása előtt érdemes szakemberrel konzultálni, hiszen az egyes cégformák között nagy különbségek lehetnek – húzta alá Madarasi Anna.

(Forrás: penzugyguru.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)