Jump to content

Hitelminősítés: újra sorra kerül Magyarország

2018. 03. 08. 20:08

Pénteken dönt a Fitch Ratings hitelminősítő a magyar osztályzatról. A nemzetközi hitelminősítő 2018-ra szóló vizsgálati menetrendjében ez lesz a magyar szuverén osztályzat első elbírálása.

„Bár a felminősítés mellett vannak érvek, a hitelminősítő valószínűleg a jobb osztályzattal megvárja a választásokat. Várhatóan óvatos marad a Fitch Ratings pénteken, amikor dönt a magyar osztályzatról” – fejtette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. 

Mint mondta: a Fitch jelenleg BBB mínusz osztályzat mellett a felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással tartja nyilván Magyarországot. A szakember szerint jobb osztályzat mellett is szólnak érvek, például a mérséklődő államadósság, a bankok mérlegének tisztulása és a gazdasági növekedés üteme. Ugyanakkor a Fitch szakemberei jó eséllyel a választások utánra hagyják a felminősítést. Azelőtt ugyanis szeretnék megismerni, hogy az új kormány milyen gazdaságpolitikai lépéseket tervez és ezek milyen makrogazdasági folyamatokat vetítenek előre, majd ezt követően döntenek majd az esetleges jobb besorolásról.

Németh Dávid rámutatott arra is, hogy Magyarország a régión belül a hátsó sorban foglal helyet: a magyar osztályzat a három nagy hitelminősítőnél – Fitch Ratings, Moody’s, Standard&Poor’s – több szinttel gyengébb mint Csehországé, Lengyelországé vagy éppen Szlovákiáé.

Államadós-osztályzati helyzet

Mint ismeretes: a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő – a kialakult gyakorlatnak megfelelően – várhatóan az európai és a New York-i piaci zárások után, magyar idő szerint péntek éjjel jelenti be döntését Londonban.  

Tavaly a Standard & Poor's és a Fitch Ratings felminősítés lehetőségre utaló pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását. A Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása továbbra is stabil.

A Fitch Ratings általánosságban is derűlátó módon ítéli meg a közép- és kelet-európai térség idei államadós-osztályzati helyzetét. Az országcsoport minősítési dinamikájáról összeállított évindító helyzetértékelésében a cég hangsúlyozta, hogy a régió gazdaságai az utóbbi hét év legjobb adósosztályzat-kilátási mérlegével kezdhették a 2018-as évet, mivel a térségen belül 2011 óta most először haladja meg az államadós-besorolásokra érvényes pozitív kilátások száma a negatív kilátásokét. A Fitch elemzői szerint ez lendületet adhat az idén a felminősítéseknek.

Emlékezetes, a Fitch Ratings tavaly novemberben javította pozitívra az addigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság „BBB mínusz” szintű, befektetési ajánlású osztályzatának kilátását. Ehhez fűzött akkori indoklásában a cég kiemelte, hogy 2017-ben már hatodik éve csökkent folyamatosan a magyar államadósság-ráta.

Általános gyakorlat

A pozitív kilátásokat a hitelminősítők az általános gyakorlat szerint átlagosan 12-18 hónapos időtávlatban konvertálják felminősítésre, de ez korántsem írott szabály, sőt a kilátás előzetes módosítása sem előfeltétele az adósosztályzat változtatásának. A Standard & Poor's a magyar szuverén osztályzat legutóbbi két felminősítését – köztük Magyarország visszaemelését a befektetési ajánlású kategóriába – úgy hajtotta végre, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő 2018-ra összesen hat időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára. A sort a Standard & Poor's kezdte február 16-án. A cég akkor megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek „BBB mínusz/A-3” szintű, befektetési ajánlású besorolását, és érvényben hagyta az osztályzat pozitív kilátását is.
A Standard & Poor's a múlt havi értékelés után augusztus 17-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatokat. A Moody's Investors Service az általa korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően ezúttal nem három, hanem szintén két időpontot jelölt ki: 2018-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először június 1-jén, majd november 23-án kerül sorra. A Fitch 2018-ra összeállított menetrendjében Magyarország a pénteki időpont után augusztus 31-én szerepel ismét.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)