Jump to content

Folyamatosan nő az autópálya-matricát vásárlók száma

2018. 04. 30. 17:15

Egyre többen vásárolnak éves, havi, heti vagy háromnapos autópálya-matricát, és május 1-jétől a motorosoknak is kedvez a rendszer – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Arról is szó esett, hogy a régi kifogásoknak az új rendszerben már nincs helyük.

 

A matricarendszer meglehetősen régóta ugyanolyan elvek alapján működik, azonban ma már jóval több helyen tudunk autópálya-matricát vásárolni mint régen, így applikáción keresztül, sms-ben, interneten és a benzinkutakon is – mondta el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője.

Török Szabolcs arról is beszélt, hogy a lehetőségek széles körűek: ma már lehet éves és megyei matricát is vásárolni, ha sokat használjuk a gyorsforgalmi utakat, de ha ad hoc módon autózunk, akkor például a heti matrica ajánlott. A jogszabály elég rugalmas, úgy határozza meg, hogy a felhajtástól számítva 60 percünk van arra, hogy megvásároljuk az autópályamatricát – így már nem érdemes a régi kifogásokkal éln, miszerint nem volt lehetőség a matricavásárlásra.

A szóvivő megjegyezte: a május 1-jei és a május 21-i pünkösdi hétvége elég közel van egymáshoz, így ha esetleg mindkét alkalommal utazunk, jobban megéri a havi matricát megvásárolni mint kéthetit.

Egyre többen vesznek matricát

Hozzátette, az autósok az utóbbi időben, főleg a megyeimatrica-rendszer bevezetése óta okosan számolnak a költségekkel. Kiemelte, kétféle tendencia észrevehető a vásárlások alapján, egyrészt az éves matricák eladása dinamikusan – nagyjából 10 százalékkal – nőtt az elmúlt 3 évben, a megyei matricákat tekintve még nagyobb a növekedés, ami a tranzitforgalom növekedésének is köszönhető.

A matricák árazásával kapcsolatban azt mondta, május 1-jétől vezetik be a havi matricát a motorosok számára, hiszen a szervezetekkel való egyeztetéseken arra jutottak, hogy rendkívül nagy igény van erre.

Soha nem lehet elég körültekintő?

Horváth György, a Budapesti Békéltető Testület elnökhelyettese felhívta a hallgatók figyelmét arra, hogy körültekintően járjanak el a vásárláskor. Példának hozta, hogy a benzinkútnál történő vásárlás esetében akkor lesz érvényes az úthasználati jogosultság, ha a vásárló aláírta az igazolást, ellenőrizte az adatokat, hiszen ezek az adatok kerülnek be az elektronikus rendszerbe.

Tapasztalataik szerint főleg a külföldi rendszámok esetében fordulhat elő, hogy például a felségjel rossz helyre kerül, és ha valamit a benzinkúton rosszul írtak, akkor a vásárló nem jogosult az autópálya használatára. Az elnökhelyettes megjegyezte, ha egyetlenegy betű vagy szám nem stimmel, az rossz adatnak számít, ezért felhívta a figyelmet, hogy bármilyen módon vásárolunk matricát, mindenképp érdemes többször is ellenőrizni az adatokat.

Török Szabolcs hozzátette, ez egy rendkívül tipikus helyzet, ezért a jogalkotó gondoskodott arról, hogy három karaktertévedés erejéig orvosolni lehet a problémát ügyfélszolgálati irodában, 1470 forintért.

A régi kifogásoknak már nincs helyük az új rendszerben

Azt is elmondta, a fogyasztók számára rendkívüli előnyösen változott a jogszabály 2018. január 1-jétől, ugyanis a matricavásárlás időbeni hatálya is megváltozott. Leszögezte, a főszabály az, hogy autópályát használni csak érvényes jogosultsággal lehet, ezért érdemes előre gondoskodni erről. Hozzátette, a jogszabály úgy határozza meg, hogy a felhajtástól számítva 60 percünk van arra, hogy megvásároljuk az autópályamatricát.

Török Szabolcs megjegyezte, felméréseik alapján ez az idő elegendő kellene, hogy legyen arra, hogy megvásároljuk a matricát, és felhívta a figyelmet arra is, hogy ma már sms-ben, applikációban, a weboldalon is lehetséges a vásárlás, tehát a leggyakoribb kifogás, amely szerint „nem volt hol matricát venni”, ma már nem állja meg a helyét.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)