Jump to content

Érdekes időszak vár a forintra

2018. 06. 14. 14:49

A jövőbeni piaci mozgásokat meghatározó döntésekre kerül sor a következő napokban, amelyek a forint árfolyamára is hatással lehetnek. Szerencsés helyzetben van a magyar jegybank, mert az amerikai és európai jegybankok döntése után küldhet üzenetet a piacnak. 

Szerdán – a piaci várakozások szerint – várhatóan kamatot emel az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A kamatemelésnél azonban sokkal fontosabb lesz, hogy az amerikai jegybankárok kamatdöntéshez fűzött kommentárjukban hogyan értékelik az amerikai gazdaság helyzetét és hány kamatemelést irányoznak elő a következő időszakra – fejtette ki Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Hozzátette, csütörtökön pedig az Európai Központi Bankon lesz a sor, hogy a Fed szerdai kommentárja után vázolja a jövőbeni monetáris politikáját. Az egyik leglényegesebb kérdés az EKB esetében, hogy meddig folytatódik a mennyiségi lazítás és mikor kezd el szigorítani az eurózóna jegybankja. 

„Nemzetközi szinten egyre inkább a szigorítás van napirenden, de a magyar jegybank eddig kitartott a laza monetáris feltételek mellett. Most viszont annyiban szerencsés helyzetben van az MNB, hogy jövő kedden már a Fed és az EKB döntését mérlegelve jelezheti a piac számára, hogy tisztában van a piaci változásokkal. Többek között utalhat arra, hogy az infláció hamarabb elérheti a 3 százalékos célt és jelezheti a piaci szereplőknek, hogy szükség esetén kész szigorúbb monetáris feltételeket teremteni” – mondta Németh Dávid.

Fókuszban a monetáris politika

A K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy a mostani nemzetközi piaci helyzetben a forint gyenge szinteket foglalt el. Az utóbbi napokban az euró jegyzése 320 forint körüli szinten volt és megközelítette a 322 forintos szintet is. Erre pedig évek óta nem volt példa. 

„A forint helyzete a nemzetközi piaci környezet mellett nagyban függ majd a magyar jegybank monetáris lépéseitől és üzeneteitől. Az MNB eddigi magatartása egyelőre azt valószínűsíti, hogy visszafogott marad a jegybank és nem lesz éles váltás a monetáris politikában. Ez egyben azt is előrevetíti, hogy a forint piacán bizonytalanság lehet a következő 1-2 hónapban, így az euró árfolyama többször is megfordulhat majd a 320 forint feletti szinteken” – tette hozzá a K&H szakembere. 

(Forrás: penzugyguru.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)