Jump to content

Július 1-jétől minden automatát lát a NAV

2018. 06. 24. 14:20

Július 1-jéig kell beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet gépeikbe.

Nyomon tudja követheti az automaták forgalmát július 1-től a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV), mután eddig a napig be kell szereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet (AFE)  gépeikbe. A beépített egységen keresztül az automata online forgalmi adatokat továbbít a NAV-hoz, amely ez által azonnal látja az automaták bevételét. A rendszer az automata üzemeltetőjének is előnyös, hiszen a bevételek alakulása mellett az is kontrollálható, hogy mikor kell feltölteni a készüléket – tájékoztatott a NAV.

 Közölték, az AFE beszerzéséhez az állam vissza nem térítendő támogatást nyújtott a berendezések üzemeltetőinek. A támogatás felügyeleti egységenként 120 ezer forint, amely magában foglalja az AFE árát és a telepítéssel összefüggő valamennyi díjat és költséget. Az AFE beszereléséről, működtetéséről és összeköttetésről a NAV informatikai rendszerével a felügyeleti szolgáltató, azaz a Magyar Posta gondoskodik. 
Július 1-je után a NAV megvizsgálja, hogy kapcsolatban van-e informatikai rendszerével minden korábban regisztrált automata.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)