Jump to content

Trump támogatja az MNB laza politikáját

2018. 07. 25. 17:00

A lassan, de biztosan kibontakozó vámháború az európai növekedési kilátások romlásában és az inflációs várakozások emelkedésében is fokozatosan tetten érhető. Ennek hatására az Európai Központi Bank várhatóan óvatos megközelítést választva szeptemberig kivár a jegybanki politika további iránymutatásával kapcsolatban, miközben a Magyar Nemzeti Bankon is enyhül a nyomás, hogy a szigorítás irányába lépjen – tájékoztatott a K&H Alapkezelő. 

Az Egyesült Államok által elindított vámháború-lavina – főként az európai autógyártók esetleges termelésvisszafogása miatt – az uniós növekedési kilátásokra negatív hatással lehet, miközben az infláció emelkedése irányába mutat, ami júniusban el is érte a két százalékos jegybanki célt.

„A romló gazdasági várakozások arra ösztönözhetik a csütörtökön ülésező Európai Központi Bankot (EKB), hogy szeptemberig kivárjon a jegybanki politika további iránymutatásával kapcsolatban, ez pedig leszoríthatja a kötvénypiaci hozamok további emelkedését” – részletezte a várható hatásokat Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió menedzsere.

Kockázatkerülő magatartás

Közölte, a vámháború másik, már most jól érezhető hatásaként látványosan fokozódott a befektetők bizonytalansága.

 

„A kockázatkerülő magatartás egyértelműen a feltörekvő piacokat sújtja, hiszen a befektetők elfordultak a kevésbé biztos eszközöktől. Ennek tulajdonítható az elmúlt hetekben tapasztalt heves forintgyengülés és kötvényhozam-emelkedés is, ami érezhetően fokozta a nyomást a Magyar Nemzeti Bankon (MNB), hogy szigorúbb monetáris politika irányába mozduljon.

Fenntartható célok

„A növekedési kilátások romlásával az EKB óvatosabb megközelítést alkalmazhat, ami rövid távon az MNB számára is nyitva hagyja a kaput a laza monetáris politika további fenntartásához – erre utal a hazai jegybank kedden tett kijelentése is. A Monetáris Tanács megítélése szerint ugyanis az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alacsony alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók továbbra is szükségesek” – mondta el a befektetési szakember.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)