Jump to content

Alig egy hónap maradt a külföldi áfa visszaigénylésére

2018. 09. 07. 16:00

Még mindig ritkán igénylik vissza a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák általános forgalmi adóját (áfa) a hazai cégek, helyette inkább bruttó költséget könyvelnek. A magyar vállalatok többségét leginkább a vélt adminisztrációs terhek tartják vissza, pedig van egy megoldás, amivel díjmentesen igényelhetnék vissza ezt az áfát.

Rengeteg cég szembesül azzal, hogy a külföldre utazó vagy az átmenetileg ott dolgozó munkatárs üzemanyag, lakhatási, szállodai-, vendéglátási-, autóbérlési- vagy konferencia számlája az adott ország áfáját tartalmazza. Bár a gyakorlat helyességét számlánként külön-külön kell megvizsgálni, általánosságban elmondható, hogy az EU áfa-direktíva alapján a vendéglátás teljesítési helye az, ahol azt a szolgáltatást ténylegesen nyújtják, szállás esetén az ingatlan helyén, gépkocsi rövid távú bérlése esetén pedig ahol azt ténylegesen a bérlő birtokába adják. Ezért ezekben az esetekben szinte biztosan helyes az adott ország áfájájának felszámítása –  hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

„A hazai cégek gyakran a számla bruttó összegét könyvelik el költségként és nem foglalkoznak annak áfa-tartalmával. Egyrészt nem ismerik azt a lehetőséget, hogy ez bizonyos feltételekkel visszaigényelhető, másrészt túl bonyolultnak és drágának vélik a visszaigénylési folyamatot” – mondta el Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere.

 Visszatérítés, éves kérelem

A szakember ugyanakkor kiemelte: a belföldön letelepedett adóalany díjmentesen, a magyar adóhatósághoz, elektronikusan benyújtott kérelmében igényelheti vissza ezt az áfát, a többit a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) és a külföldi adóhatóság elintézi. Azaz a NAV megkeresi a külföldi adóhatóságot, továbbítja az igénylést, a külföldi adóhatóság azt megvizsgálja, esetleg új információt kér, és végül a visszajáró pénzt kiutalja a magyar cégnek.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)