Jump to content

Egymilliárd forintos járműipari fejlesztés

2018. 09. 10. 15:31

Kiemelt helyen áll a versenyképesség javítása a kormány gazdaságpolitikájában, többek között ezért fordítunk 2019-ben mintegy négyezer milliárd forintot fejlesztések finanszírozására – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter az Ikarus Járműtechnika Kft. kapacitásbővítő beruházásának átadásán.

Egymilliárd forintos járműipari fejlesztés valósul meg kormányzati támogatással. A székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. több mint négyszázmillió forintos kormányzati támogatással mintegy 1,2 milliárd forintos fejlesztést valósíthatott meg. 

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a kormány olyan lépéseket tesz az adózás, a béremelések, a szakképzés és a beruházások támogatása terén, amelyek hozzájárulnak a hazai vállalatok hatékonyságának, termelékenységének és piacképességének emeléséhez. Mint mondta: a versenyképességet javító kormányzati intézkedések közül kiemelkedik a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program, amely enyhíti az uniós forráselosztásban meglévő, a hazai nagyvállalatok számára hátrányos egyensúlytalanságot.

Nagyvállalati Beruházási Támogatási program – kétezer új munkahely

A 2015-ben meghirdetett Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében eddig 53,1 milliárd forinttal segítette a kormány a magyar vállalatok fejlődését – tájékoztatott a tárcavezető kiemelve, hogy ezzel a hozzájárulással 131,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg, és több mint kétezer új munkahely jön létre Magyarországon. Az idei évben további 15 milliárd forintot fordít erre a célra a kormány – tette hozzá.

A miniszter a legfrissebb növekedési adatokat ismertetve kijelentette: az idei év második negyedévében – a korábbi becslésnél is magasabb mértékben – 4,8 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék. Mint mondta: a makrogazdasági adatokból jól látszik, hogy az ipari termelés, a fogyasztás, a foglalkoztatás és a beruházások várható bővülése hosszabb távon is fenntarthatóvá teszi a magyar gazdaság erősödését. 2019 előreláthatóan már a hetedik olyan esztendő lehet, amikor a magyar gazdaság növekedése az uniós átlagot meghaladó mértékben folytatódik – tette hozzá.

Széles Gábor, az Ikarus Járműtechnika Kft. tulajdonosa elmondta: a kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretein belül csaknem 402 millió forinttal támogatta 1,2 milliárd forint összértékű fejlesztésüket. Közölte: a termékkínálat bővülése mellett hetven új munkahelyet is köszönhet a térség a beruházásnak.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)