Jump to content

Egymillióan elektronikusan fizetik a rezsit

2018. 09. 10. 15:00

Nem kizárólag készpénzben fizeti a rezsit az ötven évnél fiatalabbak többsége. Ugyanakkor a hatvan év felettiek mintegy negyede is nyitott az elektronikus fizetési módok irányába – derül ki a Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatásából.

A 18 évesnél idősebb magyarok több, mint nyolcvan százaléka szokott sárga csekkes értesítőt kapni, még a 18-29 évesek több, mint kétharmada is (69 százalék). A megkérdezettek 42 százaléka, azaz jóval több, mint hárommillió ember minden esetben ilyen fizetési értesítőt kap, összességében pedig hat és félmillió ember kap még valamilyen rendszerességgel sárga csekket – áll a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásában. 

Közölték, azok közül, akik valamilyen gyakorisággal kapnak sárga csekket, ugyan a szűk többség (54 százalék) még minden esetben készpénzzel egyenlíti ki a számláját, azonban 29 százaléknyian már részben nyitottak a készpénzmentesség felé. 15 százaléknyian, tehát nagyjából egymillió ember pedig minden alkalommal elektronikus úton fizeti be a rezsit.

 Bankkártya kontra készpénz

A készpénzmentes fizetés egyik formája a bankkártyával való fizetés. Joggal feltételezhető, hogy akinek van bankkártyája, az nagyobb eséllyel él az elektronikus fizetés lehetőségével. Ez így is van, azonban a bankkártyával rendelkező magyarok több, mint egyharmada (36 százalék) úgy nyilatkozott, hogy ennek ellenére minden esetben készpénzzel fizet. Ebben a csoportban az ötven év felettiek és az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők vannak felülreprezentálva.

Az ötven évnél fiatalabbak körében a többség már nem kizárólag készpénzben fizeti a rezsit. Az ebbe a korcsoportba tartozó személyek között nincs nagy eltérés a fiatalabbak és az idősebbek között. Ötven fölött azonban már egyre népszerűbb a készpénzes fizetési mód. Fontos azonban az, hogy már a hatvan év felettiek közel negyede is nyitott az elektronikus fizetési módok irányába.

A készpénzes fizetési módok melletti indokként leggyakrabban nem a bankkártyás fizetési mód elutasítását, hanem a megszokást (15 százalék) említették a megkérdezettek. A másik fő oka a készpénzhasználatnak viszont, hogy sokan csak készpénzzel rendelkeznek (14 százalék), amibe egyaránt beleértendő, hogy nincs bankszámlája, készpénzben kapja jövedelmét, vagy készpénzben felveszi fizetését az illető. A harmadik leggyakrabban említett tényező a biztonság, illetve megbízhatóság (9 százalék) jelzőkkel foglalható össze.

Többen még „idegenkednek a bankkártyától”, „nem bíznak az online átutalásban”, „szeretik látni vagy kézzel fogni a befizetés nyomát”, „szeretik tudni, hogy van mivel reklamálni, ha elkallódik a befizetés”. Hozzá kell tenni, hogy ez egyelőre egy megalapozatlan bizalmatlanságnak tűnik, hiszen az elektronikus tranzakciók is könnyen ellenőrizhetők, Magyarországon a jegybanki jelentések szerint a visszaélések mértéke elenyésző. Mindhárom ok arra mutat rá, hogy a készpénzmentesség elterjedésének kulturális tényezői is vannak, így ezen a területen is tehetnek további lépéseket a döntéshozók.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)