Jump to content

Egy időre befellgzett a „bikapiacoknak”

2018. 09. 11. 15:00

Trendfordulóhoz érkezett az elmúlt időszak árfolyamemelkedési hulláma, egyre nyomasztóbb a fejlődő piacokkal szembeni bizalmatlanság, az Egyesült Államok kereskedelmi háborújának valamelyik lépése pedig könnyen lehet az utolsó csepp a pohárban. 

„Az idén eljöhet az igazság pillanata, trendfordulóhoz érkeztünk egy emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszak után. A bikapiacok az év elején első nagy jelzésértékű pofonjukat kapták 2009 óta” – utalt Nagy Dániel, a Hold Alapkezelő intézményi értékesítésért felelős munkatársa az Aegon Prémium Ügyfélklub augusztusi rendezvényén felszólaló szakember arra – az egyébként a vártnál jobb – amerikai munkaerőpiaci adatra utalt, amely a gazdasági növekedést lassító kamatemelés rémével ijesztette meg a befektetőket.

S hiába futott január végére majdnem az összes tőzsdeindex csúcsra (az egyetlen kivétel az Egyesült Államok), a páni félelem hatalmas vérfürdőt okozott február elején: egy hét alatt szinte az összes mutató körülbelül tíz százalékot esett, az árfolyamok nagyon kilengtek.

A fejlődő országok pedig dominóként billentek meg annak dacára, hogy a szakemberek még tavaly év végén is befektetésre érdemesnek ítélték a fejlődő piacok egészét (Latin-Amerikát, Közép-Kelet-Európát és Ázsiát). Mostanra egyértelművé vált: óvatossággal kell kezelni az elmúlt időszakban tapasztalt részvénypiaci ralit, Nagy Dániel szerint pedig az idén az is kiderülhet, melyek a legellenállóbb piacok és meddig képesek legtovább azok maradni.

Fejlődő térségek – „medvepiac”

A fejlődő térségekben már medvepiac alakult ki. Hasztalanul próbálják a kormányok Törökországban, Venezuelában vagy Brazíliában a befektetők tőkekivonását spekulánsok támadásaként feltüntetni, valójában csak arra derül fény, hol mutatkoznak strukturális problémák: magas infláció, a folyó fizetési mérleg komoly hiánya, jelentős adósságok külföldi devizában.

A Hold Alapkezelő szakembere szerint ez a környezet erősen felértékeli az olyan geopolitikai tényezőket, mint az Egyesült Államok és Kína közötti vámháború, és ezek hogyan hatnak majd a világ többi részére. Nem csupán arról van szó ugyanis, hogy a távol-keleti ország számára 350 milliárd dollárral nagyobb a tét, ennyivel nagyobb Amerikába irányuló exportja, mint a behozatal. Ennél nagyobb jelentőségű, hogy Kína adja a fejlődő piacok ötven százalékát, és számos, a világ más táján működő vállalatcsoport, gazdaság kötődik hozzá szoros szálakkal.

A „bikapiacoknak” egy időre befellegzett

„Futballhasonlattal élve a második félidő végén lehetünk, amikor a bíró még 5-10 percet ráhúzhat a meccsre” – fogalmazott Nagy Dániel, aki szerint a fejlődő piacokkal szembeni bizalmatlanság tőkekivonáshoz és az államkötvény hozamok emelkedéséhez vezetett Lengyelországban és Magyarországon is. Bár a szakember nem számít a tíz évvel ezelőtti armageddonra, úgy véli, a bikapiacoknak egy időre befellegzett. Szerinte a kereskedelmi háború valamelyik lépése lehet az utolsó csepp a pohárban. Ha a múltból szeretnénk analógiát meríteni, úgy nem kizárt, hogy jelenleg az 1998-2001-es időszakhoz hasonló helyzet állhat elő, beleértve a dollár erősödését és a fejlődő piaci gyengélkedés átgyűrűzését a fejlettekre – emlékeztetett Nagy Dániel, aki szerint az idei év hozhatje el az igazság pillanatát lehet a tőkepiacok és a vagyonkezelők teljesítménye alapján is.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)