Jump to content

Az ingatlanpiaci tranzakciók húzzák a hazai M&A-piacot

2018. 09. 20. 17:00

Tovább bővült a hazai összeolvadások és felvásárlások (M&A) piaca a tranzakciók számát tekintve. Az idei év első hat hónapjában 66 tranzakciót hoztak nyilvánosságra Magyarországon, ezzel a piac becsült mérete elérte a 2,3 milliárd dolláros értéket – derül ki az EY legfrissebb elemzéséből. 

Az ingatlanszektor maradt idehaza a legvonzóbb ágazat a befektetők számára 2018 első felében is – mutat rá az EY M&A Barométer felmérése, ami minden félévben összesíti az elmúlt időszakban lezárult, nyilvános hazai tranzakciókat. Az iparágban lezárt ügyletek száma 17-re nőtt, ami meghaladja az ingatlanpiac teljes tavalyi tranzakciószámának 60 százalékát. Az IT és technológia szektornak idén sikerült a második helyet megszereznie.

Annak ellenére, hogy a nyilvános ügyletek száma nagyságrendileg nem változott, a piac értéke jelentős, 136 százalékos növekedést mutatott 2017 hasonló időszakához képest, ezzel elérve a 2,3 milliárd dollárt.

„A tranzakciók összértékét tekintve további jelentős bővülést tapasztaltunk a magyarországi M&A-piacon, ahol a 100 millió dollár alatti ügyletek átlagos értéke közel négyszeresére nőtt 2016 óta. A figyelemre méltó növekedést az ingatlanpiaci tranzakciók magas értéke mellett az amerikai befektetők IT-szektorban történt felvásárlásai fokozták” – emelte ki Dezse Margaret, az EY Tranzakciós üzletágának vezető partnere.

A hazai felvásárlások és összeolvadások többségénél a vevő magyar társaság volt, de a legnagyobb ügyletek kivétel nélkül külföldi vállalatok és magyar cégek között mentek végbe. A félév legnagyobb értékű tranzakcióját a hazai piacvezető állateledel-gyártó Partner in Pet Food 607 millió dolláros felvásárlása jelentette, ezt követte a TriGránit ingatlanfejlesztő megvétele 348 millió dollárért, illetve a LogMeIn a Jive Communications-t 342 millió dollárért vásárolta meg. Piaci becslések szerint a BalaBit felvásárlása is túlszárnyalta a százmillió dollárt.

A Magyarországra irányuló tranzakciók vevői oldalán a korábbi régiós befektetőket az elmúlt időszakban a nyugat-európai szereplők váltották fel. A legaktívabban hazánkba beruházó vállalatok az Egyesült Királyságból (5), Németországból (3), Franciaországból (3), Ausztriából (2) és Svájcból (2) kerültek ki.

„Szembetűnő az elmozdulás a beruházók körében is, hiszen egyre több szereplő érkezik külföldről. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest közel tíz százalékponttal emelkedett azon tranzakciók aránya, ahol külföldi cég vett hazait” – tette hozzá az EY szakértője. A pénzügyi befektetők továbbra is kisebbségben vannak a stratégiai felvásárlókhoz képest, és arányuk kis mértékben, megközelítőleg 3 százalékponttal csökkent az elmúlt évhez viszonyítva. 

(Forrás: penzugyguru.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com, EY,)