Jump to content

Két számjegyű növekedést produkált a külkereskedelem

2018. 10. 03. 20:00

Júliusban az export euróban számolt értéke 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az import 10,8 százalékkal nőtt.

Júliusban az export euróban számolt értéke 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az import 10,8 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérlegtöbblet 362 millió euró volt, nyolcvanmillió euróval több a tavaly júliusinál – jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szeptember 7-én kiadott első becsléssel szemben az import 0,2 százalékkal nagyobb növekedést mutatott, ezért az exporttöbblet 11 millió euróval kisebb lett. A naptárhatástól megtisztított volumenadatok szerint az export 8,3, az import 6,6 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit. A hetedik hónap exportjának euróban számolt értéke 8,438 milliárd eurót tett ki, az import 8,076 milliárd euró volt. Júliusban a gépek, szállítóeszközök exportja 10,2 százalékkal nőtt euróban, az import 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A személygépkocsik exportja, az alkatrészek importja csökkent, az energiafejlesztő gépek és berendezések exportja néhány százalékkal emelkedett, importja viszont több mint tizedével esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A híradástechnikai import csökkenése a mobiltelefonok és alkatrészek miatt, az export növekedése az autóvezetést segítő radarkészülékek, valamint a tv-készülékek jóvoltából következett be.

A feldolgozott termékek exportvolumene 11,5, az importja 13,9 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele több mint negyedével, behozatala közel felével növekedett. A vas és acél importja kissé, exportja közel hatodával bővült a síkhengerelt vastermékek forgalomváltozásának köszönhetően – tette hozzá a jelentés.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportja változatlan áron számolva 4,2 százalékkal, euróban 3,4 százalékkal csökkent, az import volumene 7,0 százalékkal, euróban 6,1 százalékkal emelkedett. A gabona és gabonakészítmények exportja közel ötödével visszaesett, importja viszont ötödével nőtt. Az ital és dohány exportja közel negyedével, importja több mint tizedével nőtt.

Energiahordozók a csúcson

Az energiahordozók importvolumene 3,1 százalékkal emelkedett, euróban számolva viszont 35,5 százalékos volt a növekedés. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint ötödével nőtt. A gázimport viszont majdnem ötödével mérséklődött. A villamos energia behozatala hetedével csökkent – írta a KSH. Az év hét hónapja alatt a kivitel 5,7 százalékkal, a behozatal 6,8 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A 4,582 milliárd euró exporttöbblet 318 millió euróval kevesebb a tavaly január-júliusinál.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)