Jump to content

Öt éve nem láttunk ilyet a részvénypiacon

2018. 10. 27. 14:00

Öt éve volt ilyen olcsó a részvénypiac, miközben a gazdasági növekedés – ha némi lassulással is – továbbra is stabil.

tabil helyük van a portfólióban a részvényeknek az erőteljesebb árfolyammozgások figyelembevételével is – tájékoztatott a K&H Alapkezelő, nem zárva ki annak a lehetőségét sem, hogy a döntéshozók aktív beavatkozással támogatják a részvénypiac pozitív korrekcióját. 

„Az év elején tapasztalt optimizmus szép lassan elolvadt, és jelenleg erős beszakadás jellemzi a részvénypiacokat: október elejétől nagyjából tíz százalékkal estek az árfolyamok. Ennek hátterében olyan tényezők húzódnak, mint a világgazdaság lassabb növekedése, a kereskedelmi háború okozta bizonytalanság, az Olaszország és a Brexit keltette kockázatok, valamint a Fed kamatemelés hatására emelkedő kötvényhozamok. Fontos azonban látni, hogy a mérsékeltebb növekedési kilátások ellenére is pozitív tartományban vannak a konjunktúraindexek, tehát továbbra is stabil gazdasági növekedés várható. Így a részvényeknek is stabil helyük és szerepük van a portfólióban” – hangsúlyozta Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere. 

Öt éve nem volt ilyen olcsó a részvénypiac

„Az előremutató P/E (árfolyam/nyereség) értékeltségi mutató alapján az látható, hogy az egyes régiókban 4-5 éve nem volt ilyen olcsó a részvénypiac, érdemes tehát részvényeszközöket is tartani a befektetési portfóliónkban – természetesen azt is figyelembe véve, hogy a növekedés lassulása és az egyéb kockázatok továbbra is erőteljes árfolyammozgásokat okozhatnak” – tanácsolja a befektetési szakember.

Mivel a most fennálló negatív tőkepiaci hangulat hosszabb távon a gazdaságnak sem tesz jót, hiszen korlátozhatja a növekedést, ezért előbb-utóbb a döntéshozók is léphetnek: a Fed fékezheti a kamatemelést, a novemberi kongresszusi választásokat követően az Egyesült Államok kompromisszumkészebb lehet a kereskedelmi korlátozásokat illetően, vagy akár az EKB is döntheti arról, hogy kitolja a jelenleg december végéig futó eszközvásárlási programját.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)