Jump to content

Magyarország javított, már az 53. helyen áll a Világbank Doing Business rangsorában

2018. 11. 05. 15:00

A végrehajtott adócsökkentéseknek és az építésügyi eljárások gyorsításának köszönhetően a régióban Magyarország teljesítménye nőtt a legnagyobb mértékben a Világbank ma közzétett Doing Business versenyképességi felmérése szerint. A felmérés ugyanakkor több olyan területre is rávilágít, ahol érdemi előrelépés szükséges, így például a beruházásokhoz kapcsolódó eljárások gyorsításában és a vállalkozások adóadminisztrációjában.

A Világbank által évente közzétett Doing Business-felmérés 190 országot rangsorol a vállalati működési környezet versenyképessége szempontjából. A Magyarországra vonatkozó értékelés 71,94-ról 72,28 pontra nőtt, így a kelet-közép-európai uniós országok közül Horvátország mellett hazánk érte el a legnagyobb javulást a régióban, amellyel az 53. helyen áll. A most publikált rangsor ugyanakkor nem vethető össze a tavalyi helyezésekkel, mivel a Világbank több utólagos adatrevíziót hajtott végre. Magyarország pontszámának javulása mögött a vizsgált szempontok alapján két kormányzati intézkedés áll: a szociális hozzájárulási adó és a társasági adó 2017. január elsejei csökkentése, valamint az önkormányzati építéshatóságnál az eljárási határidő rövidítése 2018. január 1-jétől. Két további pozitív irányú kormányzati intézkedést a felmérés módszertani szempontok miatt csak jövőre vesz figyelembe: a helyi adóregisztráció kötelezettségének eltörlését és a szociális hozzájárulási adó további csökkentését. A felmérés szerint a beruházásokhoz szükséges eljárások gyorsításán, így az építési engedélyezésekhez és a villamos áram bekötéséhez kapcsolódó hatósági eljárási idő hosszán még javítani szükséges. Szintén egyszerűsíteni kell a vállalkozások adóadminisztrációját, valamint a csőd- és felszámolás eljárás jogszabályait.

A kormány továbbra is az objektíven mérhető és összehasonlítható gazdasági statisztikákat tekinti mérvadónak a versenyképesség javításakor: ezért vezette be Európa legalacsonyabb társasági adóját, csökkennek tovább jövőre a munkáltatói adóterhek, jelentős pénzügyi támogatást kapnak az innovációt erősítő és a versenyképességet növelő beruházások. A magyar gazdaság ma már 4 és 5 százalék körüli ütemben növekszik, rekordszinten van a foglalkoztatás, emelkednek a bérek, bővülnek a beruházások és a fogyasztás. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tovább folytatja a munkáját, amelynek eredményeként hamarosan a kormány elé kerül a legfontosabb kitörési pontokat is tartalmazó nemzeti versenyképességi stratégia.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, Pénzügyminisztérium /Fotó: MTI)