Jump to content

A kormány elé kerül a versenyképességi javaslatcsomag

2018. 11. 27. 13:30

Elfogadta hétfőn a Nemzeti Versenyképességi Tanács a versenyképesség javítására irányuló fő javaslatokat, amelyet a kormány elé terjeszt – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A gazdaság jelenlegi helyzetének elemzése, illetve a részletes cselekvései terv is része a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) által hétfőn elfogadott javaslatcsomagnak, amelyet a kormány elé terjeszt – tájékoztatott Varga Mihály. A pénzügyminiszter, aki az NVT elnöke is, köszönetét fejezte ki a tervezet kialakításában közreműködő szervezeteknek a színvonalas munkáért.

Mint mondta: a kormány elé kerülő programcsomagba bekerültek a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a pénzügyi tárca versenyképességi javaslatai.

Mint ismeretes, a Nemzeti Versenyképességi Tanács a munkaanyag első változatát októberi ülésén tárgyalta, ez alkalommal a tervezet további elemekkel való bővítésére tett javaslatot. Ezek részletes kidolgozása után került ismét az NVT elé a Versenyképesebb Magyarországért címet viselő program – ismertette a pénzügyminiszter.

Hat fő terület

A tanács által elfogadott program hat főterületen tesz javaslatot konkrét lépésekre a versenyképesség átfogó javítása érdekében. Ezek között szerepel az adózás egyszerűsítése, az adóadminisztráció gyorsítása, a kismamák, az inaktívak és a közfoglalkoztatottak munkába állásának ösztönzése, a vállalatok üzleti környezetének minőségi javítása – mutatott rá Varga Mihály.

Kiemelten fontos a vállalati termelékenyég növelése, valamint az innovációs rendszer és a közszféra hatékonyabbá tétele a digitális megoldások alkalmazásával – szögezte le a tárcavezető. Ezen kívül nagy szükség van a gazdaság igényeihez alkalmazkodó, készség- és képességorientált oktatási rendszer biztosítására is, ehhez az egészségügyi alapellátást kell megerősíteni, illetve a prevenciós programokat tovább szélesíteni – tette hozzá. 

(Forrás: penzugyguru.co.hu, Pénzügyminisztérium/Fotó: pixabay.com)