Jump to content

Emelkedéssel zárta az évet a GKI konjunktúraindexe

2018. 12. 28. 15:06

A nyár végi megtorpanást követően decemberben már harmadik hónapja növekedett a GKI konjunktúraindexe. Egyaránt javultak  az üzleti és a fogyasztói várakozások, mindkettő erős optimizmust tükröz - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel. 

Az EU támogatásával végzett felmérés szerint a konjunktúra-index a novemberi 7,5 pontról 8,6 pontra emelkedett decemberben. Az üzleti bizalmi index 15,4 pontra nőtt az előző havi 14,4 pontról, a fogyasztói bizalmi index pedig a novemberi mínusz 12,1 pontról mínusz 10,6 pontra javult.

A GKI közleménye szerint javultak kissé az üzleti és a fogyasztói várakozások, mindkettő erős optimizmust tükröz. Az üzleti szférán belül decemberben csak az ipari bizalmi index emelkedett, a többi ágazaté csökkent. Az ipari bizalmi index decemberben megközelítette nyári történelmi csúcsát. Jobb lett az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállomány megítélése (de ez utóbbin belül az exporté romlott), és kedvezőbb lett a készletekről, valamint a termelési kilátásokról alkotott vélemény is.

Az építőipari bizalmi index novemberi történelmi csúcsához képest valamivel kisebb lett. Ezen belül a mélyépítő cégek kilátásai még némileg javultak is, a romlás a magasépítő vállalkozások körében következett be. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség enyhén nőtt, de a rendelésállományok értékelése érezhetően romlott.

A kereskedelmi bizalmi index decemberben már harmadik hónapja esett, s ezzel az elmúlt öt évet jellemző viszonylag keskeny sáv közepéhez áll közel. Az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése romlott, a készleteké javult.

A szolgáltatói bizalmi index decemberben csökkent. Ebben az általános üzletmenet és a forgalmi várakozások romlása egyaránt közrejátszott. Az előző havi forgalomról alkotott vélemény nem változott novemberhez képest.

A foglalkoztatási szándék az ipar kivételével minden ágazatban érezhetően markánsabb lett, a lakosság körében viszont erősödött kissé a munkanélküliségtől való félelem. Az áremelési szándék a legtöbb ágazatban mérséklődött, a kereskedelem és a fogyasztók inflációs várakozása viszont erősödött. A magyar gazdaság megítélése a szolgáltató cégek kivételével minden ágazatban látványosan, a fogyasztók körében kissé kedvezőbb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index az október-novemberi romlás után decemberben szerényen, de javult. A lakosság saját pénzügyi helyzetét kissé, jövőbeli megtakarítási képességét közepesen javulónak érezte. Ez utóbbi újra megközelítette az októberi, 16 éves rekordszintet. A lakosság javulónak érezte a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)