Jump to content

MNB: az elmúlt fél évben az infláció 3 százalék körüli volt

2019. 02. 13. 14:00

Az elmúlt fél évben az infláció 3 százalék körül ingadozott, ilyen hosszú időszakon keresztül erre a jegybank inflációs céljának 2007-es bevezetése óta nem volt példa - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője szerdán az M1 aktuális csatornán.

Várhegyi Judit azt mondta, januárban a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest 2,7 százalékkal nőttek. Ez erősebb bérnövekedés mellett azt jelenti, hogy a jövedelmek vásárlóereje növekszik - hangsúlyozta.

Ismertette, a tartós tejek áfája januárban 18-ról 5 százalékra csökkent, ez 7 százalékos árcsökkenést okozott. A dohánytermékek árában pedig a jövedéki adó növelése miatt 10 százalékos emelkedés figyelhető meg az előző év azonos időszakához képest.

A következő hónapokban is arra lehet számítani, hogy a 3 százalékos inflációs cél körül alakul majd a fogyasztói árak emelkedése - vélekedett.

Kitért arra is: az eurózónában is mérsékelt inflációs környezet jellemző, az infláció havi alakulását az üzemanyagárak befolyásolták.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)