Jump to content

A vártnál erősebben nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban januárban

2019. 02. 19. 14:30

Mérsékelt, de a vártnál kissé erősebb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben az Egyesült Államokban januárban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala szerdán közölte, hogy éves összevetésben 1,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak januárban. Elemzők 1,5 százalékot vártak a decemberben mért 1,9 százalék után.

Havi összehasonlításban nem változtak a fogyasztói árak januárban. Elemzők 0,1 százalékos emelkedést vártak a decemberi stagnálás után.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció éves szinten 2,2 százalékon állt januárban,csakúgy mint az előző hónapban. Elemzők 2,1 százalékos emelkedést vártak.

Havi összevetésben 0,2 százalékkal nőtt a maginfláció, csakúgy mint decemberben, összhangban az elemzői várakozásokkal.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 1,6 százalékkal emelkedett, az energiáé viszont 4,8 százalékkal csökkent, utóbbi kategórián belül az üzemanyagok ára 10,1 százalékkal, a fűtőolajé pedig 8,1 százalékkal esett vissza. Havi összehasonlításban az élelmiszerek 0,2 százalékkal drágultak, míg az energiaárak 3,1 százalékkal csökkentek.

Az, hogy a fogyasztói árak viszonylag mérsékelt ütemben nőttek, azt sugallja, hogy a közelmúltbeli béremelések nem vezettek az infláció gyorsulásához. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) óvatosságra váltott a kamatemelések kérdésében, miután tavaly négy alkalommal is emelte az irányadó kamatsávot, párhuzamosan a gazdasági növekedés meglódulásával. A növekedési ütem azonban lassulásra váltott, jóllehet a foglalkoztatottság továbbra is erőteljesen bővül, így csökkent Fedre nehezedő kamatemelési nyomás.

Elemzők arra számítanak, hogy a Fed lassíthatja vagy leállíthatja a monetáris szigorítást a következő hónapokban.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)