Jump to content

Tusk a brit kilépés elhalasztása mellett, May viszont ez ellen foglalt állást

2019. 02. 26. 20:00

A jelenlegi helyzetben a brit európai uniós tagság megszűnésének elhalasztására lenne szükség a kaotikus, rendezetlen kiválás elkerülése érdekében - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn. Theresa May brit kormányfő azonban ezt elutasította.

"Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben a hosszabbítás észszerű megoldás lenne, de Theresa May még mindig hisz abban, hogy elkerülhető ez a forgatókönyv" - mondta Tusk az Európai Unió és az Arab Liga országainak egyiptomi csúcstalálkozóját követően.

"Két alternatíva van, vagy kaotikus Brexit vár ránk, vagy halasztás" - fogalmazott, de arról nem beszélt, hogy mekkora hosszabbítást tartana megfelelőnek.

A brit miniszterelnök szerint ugyanakkor "elérhető közelségben van az Egyesült Királyság március 29-ei rendezett kilépése, erre kell fókuszálni minden energiát".

"A hosszabbítás nem oldja meg a problémát, csak elodázza a döntést" - húzta alá.
May kijelentette, valódi elkötelezettséget érzett az EU-s vezetők részéről, hogy olyan megoldást találjanak, amely lehetővé teszi a megállapodással történő, sima kiválást.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn figyelmeztetett, hogy a következő, március 21-22-i EU-csúcsig le kell zárni a tárgyalási folyamatot ahhoz, hogy a tagállami vezetők dönthessenek a további lépésekről.

Mina Andreeva hozzátette, abból a feltételezésből indulnak ki még mindig, hogy az Egyesült Királyság jövő hónap végén távozik az Európai Unióból.

Végül elmondta, sikerült bizonyos előrelépést elérni a felek közötti jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat esetleges módosítása, illetve a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás ideiglenes jellegének lehetséges biztosítása terén.
Kedden ismét Brüsszelben tárgyal Geoffrey Cox, a brit kormány jogi főtanácsadója.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)