Jump to content

Számlaadatexport funkcióval bővült az online számla rendszere

2019. 07. 09. 08:55

Új funkcióval, a számlaadatexporttal bővült június közepétől az online számla rendszere: a már jelentett kimenő és bejövő számlák adatait három nyelven, Excel-formátumban (xlsx) le lehet tölteni és menteni – hívja fel a figyelmet a NAV.

Az immár egyéves online számlaadat-szolgáltatás bevezetésekor fontos szempont volt az is, hogy lehetőséget teremtsen a vállalkozásoknak saját feldolgozási folyamataik optimalizálására. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számos javaslatot kapott a vállalkozásoktól,  fejlesztőktől, amelyek között ismétlődően előkerült a számlaadatok exportja.

Bővült az online számla rendszere

Közölték, új funkcióval, a számlaadatexporttal bővült június közepétől az online számla rendszere: a már jelentett kimenő és bejövő számlák adatait három nyelven, Excel-formátumban (xlsx) le lehet tölteni és menteni. A most bevezetett szolgáltatás elsősorban azokat a jogkövető adózókat támogatja, akik szeretnének meggyőződni üzleti partnereik jogkövetéséről, fizetés előtt ellenőriznék, hogy bejelentették-e a számlát a NAV-hoz.

A szolgáltatással a vállalkozás még akkor is ellenőrizheti saját számla adatszolgáltatásait, ha az által használt számlázó program ezt nem támogatná – tájékoztatott az adóhatóság.

Nyomtatható számlák

Az elkészült Excel-fájlok a számla összes, NAV-hoz beérkezett adatát olyan formában és struktúrában tartalmazzák, hogy nyomtathatók legyenek – jelezték a közleményben. A NAV a jövőben további szolgáltatások bevezetését tervezi, amelyekkel szintén a jogkövető adózók adminisztrációját csökkentenék. A számlaadatexport a „kiválasztott számla adatai” képernyőről és a kimenő számla listában található „műveletek” gombbal kezdeményezhető. Az elkészült xlsx formátumú fájl azonnal letölthető az oldalról.

A szolgáltatás technikai részleteiről  ezen az oldalon bővebb információ található.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)