Jump to content

Szinte minden gazdasági ágazat jól teljesített a harmadik negyedévben

2019. 11. 30. 19:23

Szinte minden gazdasági ágazat jól teljesített a harmadik negyedévi adatok szerint, ennek köszönhetően nőhetett mintegy öt százalékkal a GDP az előző év azonos időszakához képest” – mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt friss adatokat kommentálva a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szombaton az M1-en.

Csath Magdolna hozzátette: a legjobban teljesítő ágazat az építőipar volt, amelyet az úgynevezett piaci alapú szolgáltatások, a kereskedelem, a turizmus és a vendéglátás követett.

A fő ágazatok közül csupán a humán területen – oktatás, egészségügy, szociális terület – és a mezőgazdaság terén volt tapasztalható hanyatlás – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, a GDP növekedés szempontjából meghatározó volt a szolgáltatás-külkereskedelem növekedése, amiből a külkereskedelmi mérlegtöbblet is következett.

Az előző év azonos időszakához képest 14,8 százalékkal nőttek a beruházások is, amelyhez a piac alapú ingatlanépítések mellett az állami beruházások is jelentősen hozzájárultak” – magyarázta Csath Magdolna.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)